Kontakta oss

INRIKES

Miljardsatsning på Rut-bidrag när sjukvården skriker efter resurser

Publicerat

den

INRIKES   Samtidigt som sjukvården skriker efter mer resurser klubbar regeringen igenom en rejäl höjning av det kostsamma Rut-bidraget idag. Nu kommer överklassen dessutom kunna nyttja bidraget för att möblera om sina lyxvillor.

Dagens regeringssammanträde innebär att Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska driva Centerpartiets förslag om att utöka och höja Rut-bidraget. Bidraget kommer därmed höjas från 50 000 kronor till 75 000 kronor per år. Samtidigt kommer bidraget även kunna nyttjas för fyra nya tjänster. Nämligen tvättning, möblering av bostad och montering av möbler, transport av bohag till andrahandsbutike och loppmarknader samt enklare tillsyn av bostäder och fritidshus.

Överklassen toppar

Rika kommuner med hög andel överklasspersoner är utan tvekan de utnyttjar Rut-bidraget som mest. Den kommun som har utnyttjat mest Rut-bidrag är Danderyds kommun, tätt följt av Lidingö, Vellinge och Lomma. Kommuner med hög andel arbetarklass är de som utnyttjar bidraget som minst. Dorotea har lägst andel Rut-bidragstagare, tätt följt av Åsele, Jokkmokk, Pajala och Arjeplog.

Sjukvården lider av underfinansiering

Samtidigt som överklassbidraget höjs råder det ekonomisk kris inom den svenska sjukvården på grund av underfinansiering. Strax innan det nya coronaviruset upptäcktes uppgav endast en av 21 regioner att sjukvårdens ekonomi är i balans. Resterande regioner lider av ekonomiska underskott. Enligt siffror från Sveriges Radio låg underskottet på drygt sju miljarder kronor.

Källa Skatteverket och SCB.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se