Kontakta oss

DEBATT

Fi: ”Sverige måste förbjuda all form av rasdiskriminering”

Publicerat

den

DEBATT EU-parlamentarikern Soraya Post och Fi-politikern Joakim Månsson Bengtsson vill att Sverige ska förbjuda all form av rasdiskriminering och börja agera utifrån Rasdiskrimineringskonventionen, ICERD.

Den 21 mars är viktig att uppmärksamma av många anledningar. Vi rockar sockorna för att uppmärksamma Downs Syndrom, vi uppmärksammar dagen för avskaffande av all form av rasdiskriminering och vi uppmärksammar det persiska nyåret – för att bara nämna några av de internationella firanden som äger rum just idag.

Det finns som sagt mycket att uppmärksamma och det är samtidigt valår i år. Tyvärr får människor med nazistisk ideologi som hatar, hotar och uppmanar till våld mot alla grupper, också de nämnda ovan, lov att organisera sig, propagera sitt hat och får ställa upp i val om mindre än 7 månader. Det är en skam och ett svek av Sverige att inte följa ICERD, konventionen för avskaffande av all form av rasdiskriminering, där vi genom vår signatur lovat att göra allt vi kan för att hindra och hämma rasdiskriminering.

”Vi måste ta gemensamt ansvar för att säga stopp”

Nazistiska organisationer kan inte, med tanke på vår historia som bakgrund och dagens lagar som medel, accepteras som ett politiskt parti som alla andra. Inte heller kan ledande aktiva och aggressiva nazister jobba i offentliga verksamheter. Att Kraftringen försvarar en ledande NMR aktivist – som Sydsvenskan rapporterat föredömligt kring – är inte steg i rätt riktning.

Om vi som samhälle i det gemensamma ägda börjar försvara och förklara bort nazistiskt våldsamma personers aktiviteter på fritiden som att det inte har med arbetet att göra och att de så länge de följer etiska riktlinjer på arbetet ska få lov att jobba kvar, är vi ute på hal is. Det bidrar till en normalisering av nazismen. Vi måste ta gemensamt ansvar för att säga stopp, säga nej, säga ifrån och agera baserat på de mänskliga rättigheterna och ICERD.

Först och främst mot nazistiska organisationer som NMR. Därefter kan det inte accepteras att anställda i offentlig regi vill och aktivt engagerar sig för att störta samhällsordningen genom våldsam nazistisk revolution, propagera för att en ras är överlägsen en annan, propagera för våld mot det demokratiska samhället, för antiziganism, för extrem främlingsfientlighet, för funkfobi och mot det demokratiska samhället vi lever i.

Skulle en som HBTQ(+) person känna sig trygg nog att söka arbete på Kraftringen utifrån deras försvar av någon som är med och aktiv i en organisation som vill mörda HBTQ(+) personer? Detsamma skulle en kunna fråga sig om någon som är jude vill söka arbete där eller någon som har en funktionsvariation som de som förskönar Hitler inte gillar eller någon som har en bakgrund som inte anses nordisk. Vi tycker inte att Kraftringen agerat rätt. Som arbetsgivare och som offentlig verksamhet borde Kraftringen tagit beslutet att den aktiva medlemmen i nazistiska NMR inte får jobba kvar. Dessutom går en del av inkomsten hos medlemmar i NMR till att finansiera NMR:s aktiviteter vilka några varit att försöka bomba flyktingboenden och enligt domstolsbeslut var försök till allmän ödeläggelse. Organisationen har också finansierat och engagerat sig i illegala vapengömmor och paramilitära övningar. Det låter rimligt tycker vi att individer som delfinansierar sådan verksamhet inte jobbar inom offentlig sektor.

Idag är den internationella dagen för avskaffande av all form av rasdiskriminering. Om vi gör verklighet av detta löfte – i enlighet med ICERD konventionen – firar vi alla de speciella dagarna som inträffar idag samtidigt på ett vackert sätt.

Nej till nazistisk organisering, våld och hat. Ja till mångfald och mellanmänsklig kärlek. Det är feministisk politik som vi alla demokratiska krafter borde kunna sluta upp kring.

Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt Initiativ
Joakim Månsson Bengtsson, Kommunfullmäktigekandidat i Lund och Riksdagskandidat för Feministiskt Initiativ

redaktionen@aktuelltfokus.se