Kontakta oss

DEBATT

Feministiskt Initiativ: Socialdemokraterna hycklar om antiziganismen

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin

DEBATT Socialdemokraterna hycklar när det gäller kampen mot rasismen mot romer. Det skriver Feministiskt Initiativs EU-kandidat, Joakim Månsson Bengtsson.

Med en djup suck läser jag om hur S- och M-företrädare i Aftonbladet tjafsar om vem som har den rätta politiken för att göra situationen bättre för samhällets mest utsatta. Ja du vet dom där som på grund av fattigdom och diskriminering tvingas be förbipasserande om hjälp för att sina barn ska kunna överleva. Så skulle visserligen inte S och M uttrycka det hela. För bägge partier verkar det svårt att släppa mantrat ”stoppa tiggeriet”.

Jag är glad över att mitt parti, Feministiskt Initiativ, har valt Soraya Post till talesperson i romska frågor för den Progressiva Socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet. I parlamentet sker en del progressiv politik i den Socialdemokratiska gruppen, men tyvärr lever inte Socialdemokraterna som de lär. I Sverige är det nämligen inte bara brunblåa kommuner med Sverigedemokrater och Moderater i spetsen som förbjuder människor att be om hjälp från förbipasserande. Även kommuner med Socialdemokratiska styren gör så.

Alla tre nämnda partier är skyldiga till att hotet mot romerna ökar. När dessa för fram antiziganistiska förslag såsom tiggeriförbud, vilket handlar om att förbjuda romer att be om hjälp, så har man visat en passiv acceptans för hoten mot romer.

Feministiskt Initiativ har aldrig tvekat i frågan om antiziganismen. Vår politik fokuserar på att säkerställa att allas mänskliga rättigheter ska tillgodoses och respekteras. Vi ställer inte grupper mot varandra. Vi lyssnar till Amnesty, Civil Right Defenders, Raoul Wallenberg Institutet och föreslår långtidshärbärge i Sveriges kommuner för att allas rätt till boende och andra grundläggande behov ska tillgodoses. Detta samtidigt som vi arbetar aktivt mot antiziganismen i EU. Vi bekämpar dessutom fattigdomen genom solidarisk omfördelningspolitik där fattiga regioner får mer stöd i EU. Feministiskt Initiativ har även drivit på för att bekämpa diskrimineringen i EU:s alla medlemsländer, bland annat genom påtryckningar om antirasistiska åtgärder.

Det var inte förrän Feministiskt Initiativ och Soraya Post kom till EU-parlamentet som EU erkände att romerna också utsattes för utrotningsförsök under förintelsen. Det var inte förrän Soraya Post kom till EU-parlamentet som antiziganismen, den specifika rasismen riktat mot romer, erkändes på EU-nivå. Det är också i Soraya Posts rapport ”om grundläggande rättigheter i integrationen av romer i EU: bekämpning av antiziganism” som vi äntligen ser skarpare krav på att fondmedel från EU ska gå till vad de är avsedda för.

Det som många partier i Sverige har pratat om, har Feministiskt Initiativ genomfört. Nu måste exempelvis romer själva vara med i utvärderingen av projekten, för att motverka att pengar söks och används för andra ändamål. Nu går det också att söka EU-medel för att bekämpa antiziganismen i medlemsländerna.

Så vem är det egentligen som har politik som går till roten med problemen, det vill säga att mänskliga rättigheter för romer inte respekteras och tar kampen mot den djupt rotade antiziganismen? Det är Feministiskt Initiativ. Vi bekämpar fattigdom, utsatthet, lidande och hemlöshet i kommunerna där vi kämpar för långtidshärbärgen för alla dom vistas i Sverige. Parallellt med det kämpar vi på EU-nivå.

För oss är det otänkbart att göra som Socialdemokraterna och Moderaterna gör. Att verka mot antiziganism i EU-parlamentet för att sen spä på antiziganismen i svenska kommuner, är inget annat än hyckleri.

För FI är kampen för mänskliga rättigheter ett parallellt arbete i både Sverige och i EU-parlamentet. De mänskliga rättigheterna är universella och ska respekteras och tillgodoses för alla människor, oberoende medborgarstatus, överallt. Just för att det är en människa.

Nu får det vara slut på hetsen mot romer. Rösta Feministiskt Initiativ och på Soraya Post om ni håller med.

Joakim Månsson Bengtsson, Kandidat till EU-parlamentet för Feministiskt Initiativ, grundare av Skånes första långtidshärbärge för EU-medborgare i utsatthet.
redaktionen@aktuelltfokus.se