Kontakta oss

UTRIKES

Finlands Näringsminister – Privatiseringen av elnätet var ett misstag

Publicerat

den

UTRIKES Den finska näringsministern Katri Kulmuni tar ställning mot flera privatiseringar. Privatiseringen av elnätet slår hårt mot lands- och glesbygden i Finland.

Finlands Näringsminister Katri Kulmuni (Centern) är kritisk mot privatiseringar. I en intervju med Yle säger hon att nätverksföretag, farleder och allmänna vägar ska vara offentligt ägda.

Privatiseringen av elnätet startades av Jyrki Katainen från högerorienterade Samlingspartiet. Katainen var statsminister från 2011 till 2014. I samband med privatiseringen har elöverföringspriserna stigit kraftigt. Kulmuni säger att Katainens beslut om att privatisera var ett misstag.

Värst drabbade av höjningarna är är den finska lands- och glesbygden. Elnätsbolagen som fått en monopolställning motiverar sina prisökningar att de behövs för deras investeringar. Företagen skyller på att stormar tvingar dom att gräva ned sina kablar under jorden. Andra billigare alternativ som att lägga elnäten kring vägar eller röja skogen runtomkring kablarna har inte varit aktuellt.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se