Kontakta oss

UTRIKES

Finska högern kommer att slakta välfärden

Publicerat

den

UTRIKES | Den finska regeringen har nu gjort klart de olika ansvarsposterna inom regeringen. Vinnare i valet var Centerpartiet som ingått ett samarbete med Sannfinländarna och Samlingspartiet som är finska Moderaterna. Det borgerliga och öppet rasistiska partiet, Sannfinländarna kommer att sitta på tunga ministerposter i Finlands nya regering.

Sannfinländarnas partiledare Timo Soini får ansvar för utrikes- och Europapolitiken. Sannfinländarna får även posterna som försvarsminister, justitieminister och social- och hälsovårdsminister. EU-frågan kommer inte att bli något stort problem under mandatperioden, trots att Sannfinländarna är öppet EU-kritiska. Sannfinländarna har insett att de måste kompromissa med sina borgerliga kollegor i regeringen.

Slakt av välfärden är att vänta
De kontroversiella frågorna däremot är välfärden och ekonomin. På pappret är man överens med de andra partierna, men frågan är hur väl man kommer att kunna samarbeta inom regeringen. Bistra tider väntar finländarna. Ett stålbad kommer efter tre års recession. Centerledaren Juha Sipiläs koalitionsregering har föresatt sig att genomdriva ett åtstramningsprogram på 10 miljarder euro. Ett stort ansvar som faller på avgående statsministern, konservativa Samlingspartiets ledare Alexander Stubb, som blir finansminister.

Målet är att landets skuldsättning ska minska senast 2019. Enligt Stubb blir det nedskärningar på 4 miljarder euro fram till 2019. Finland kommer att slitas sönder av stora ekonomiska klyftor och en nermonterad välfärd framöver. De som kommer klara sig bäst under besparingarna fram till 2019 är politikerna själva i regeringen som beslutat om besparingarna, näringslivet och VD:na på de stora finska företagen. Besparingarna kommer att slå mot finländare som arbetar inom sjukvården eller andra välfärdsyrken.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se