Kontakta oss

INRIKES

Tiotusentals demonstrerade för feminismen

Publicerat

den

8marsaaa

Foto: Förbundet Allt Åt Alla.

INRIKES | Internationella kvinnodagen uppmärksammades över hela landet i söndags. Tiotusentals människor demonstrerade för jämlikhet, feminism och kvinnokamp. Bland annat hölls barnvagnsmarscher mot mödradödlighet på nästan 50 orter arrangerat av RFSU.
RFSU pekade på vilken tragedi och skamfläck det är för världssamfundet när omkring 800 kvinnor dör varje dag på grund av komplikationer kring graviditeten eller förlossningen. På andra håll hölls det 8 mars och ”Ta natten”-tillbaka demonstrationer.

I Malmö samlades rekordmånga för att demonstrera på Internationella kvinnodagen. 1 200 respektive 2 300 personer deltog i de två olika demonstrationer som hölls i Malmö under kvinnodagen. Den första demonstrationen arrangerades av utomparlamentariska ”Feminism underifrån” och den andra demonstrationen av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet med flera.

Mer än 4000 personer valde att ta sig till Götaplatsen i Göteborg för att delta i 8-mars kommitténs demonstration. Bengaler, slagord och en enligt deltagarna, ”fantastisk stämning” skapade en värdig inramning av dagen.

I Norrköping hölls en demonstration om ojämlikhet på arbetsmarknaden och arbetsrätt. Demonstrationen anordnades av bland annat Arbetets museet och temat för i år var de ojämlika förhållandena som råder inom arbetslivet, vilket återspeglades i slagord som ”vi vill ha sex, vi vill ha sex timmars arbetsdag”. Demonstrationen samlade hundratals Norrköpingsbor.

I Stockholm var det trångt på gatorna. Många hade samlats för föra fram feminismen på den politiska dagordningen. Över 3300 personer hade hörsammat 8-mars kommitténs paroll för i år, ”organisera dig och kräv din rätt”. Demonstrationen gick från Södermalmstorg till Medborgarplatsen. Några få kilometer därifrån demonstrerade mer än 1000 deltagare under parollen ”Feminism <3 Socialism”

Redaktionen
Redaktionen@aktuelltfokus.se