Kontakta oss

INRIKES

Flera avhopp efter Liberalernas SD-besked

Publicerat

den

INRIKES   Liberalernas nya SD-linje har redan börjat splittra det krisande partiet. Bara en timme efter partirådets besked hade Liberalerna drabbats av flera negativa besked. Nu väntas massavhopp.

Under flera år var Christina Örnebjär fullmäktigeledamot och oppositionsråd i Kumla, mellan 2015-2018 var hon riksdagsledamot. Idag står hon endast som tillgänglig ersättare på riksdagens hemsida. Efter beskedet att L kan tänka sig samarbeta med SD meddelar Örnebjär att hon lämnar Liberalerna efter 16 år i partipolitiken.

På Facebook motiverar Örnebjär beslutet med att hon inte kan kompromissa med det som utgör hennes grund och kärna,

”För mig är beslutet som tas på partirådet idag avgörande för om jag kommer ha en politiskt hemvist i morgon. Tanken gör ont. Partier förändras eftersom världen förändras. Det är både rätt och viktigt. Vissa saker är dock grundläggande och för mig är det här en sådan fråga.

Jag kan kompromissa kring det mesta men inte det som utgör min grund och kärna, från vilken min kompass utgår. Att öppna dörren för SD är att stänga den för mig. Inser att jag som enskild medlem väger lätt i jämförelse men tyngden i vad det egentligen innebär borde ändå betyda något.”, skriver Christina Örnebjär på Facebook.

Christina Örnebjär är inte den enda som har hoppat av Liberalerna efter SD-beskedet. Efter partirådets beslut meddelade även Eskilstunapolitikern Peter Harich att han lämnar alla sina politiska uppdrag och begär utträde från Liberalerna.

”Jag som började engagera mig för Liberalerna för att bekämpa Sverigedemokraternas vidriga främlingsfientlighet och människosyn. I och med att Liberalerna tog det här beslutet så hör jag inte hemma i partiet längre.”, skriver han på Facebook.

Riksdagsledamoten Christer Nylander, som varit öppet kritisk mot Nyamko Sabuni-linjen, har också meddelat att han inte tänker kandidera till riksdagen i nästa val. Fler avhopp är att vänta. Följ Aktuellt Fokus för löpande nyheter.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 (betalningsmottagare k.fredriksson)

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se