Kontakta oss

NOTISER

Flera skadade efter polisattack mot manifesterande hemlösa i Malmö

Publicerat

den

polisattacken1MALMÖ| Flera personer uppges ha skadats efter polisens attack mot hemlösa och hjälparbetare som manifesterade utanför stadshuset i Malmö. Anledningen till polisens våldsamheter var för att de hemlösa hade filtar.

Strax efter klockan 18.00 valde polisen att gå in för bryta protestaktionen som har pågått utanför stadshuset i Malmö. Protestaktionen har pågått sedan igår vid lunchtid efter att S+MP hade vräkt de hemlösa från Sorgenfrilägret med hjälp av 800 specialkommenderade poliser. Efter vräkningen valde de hemlösa tillsammans hjälparbetare bege sig till stadshuset där man även tillbringade natten på madrasser.

Stämningen på plats beskrevs redan före polisens stormning som väldigt dålig av vittnen på plats. Till den fria nyhetssajten Altid kunde vittnet Alex Veitch berätta att polisen ville ta ifrån människor alla tillhörigheter som var större än 60 centimeter vilket innefattade de hemlösas filtar och madrasser.

– Polisen har sagt att man inte få ha saker som är större än 60 kvadrat centimeter. De sa att de kommer att börja ta folks madrasser och filtar om inte de gör sig av med dem, säger Alex Veitch till ALTID.se. Det är väldigt dålig stämning. Alla väntar på vad som ska hända. Det står poliser här och filmar och flera piketbussar står och väntar bland annat en sådan gråbrun läskig fordon. De vill ta folks filtar och madrasser. Detta är människor som blivit av med allt de har. Finns ingen media här nu, sade Alex Veitch till ALTID.se

Flera skadade

Enligt solidaritetsaktivisten och hjälparbetaren Johanna Nilsson från Kontrapunkt har människor på plats ha utsatts för våld av polisen, hon vet däremot inte hur många som är skadade. Enligt aktivister på plats ska minst en person ska ha blivit grovt misshandlad.

Enligt uppgifter från aktivister i Malmö ska människor på plats ha valt att göra motstånd och kämpat mot polisens behandling av demonstranterna. Det är ännu oklart hur. Klarlagt är däremot att poliser har gått in bland människorna och ryckt ifrån de hemlösas madrasser och sista tillhörigheter och slängt dem i en container.

”De som inte blivit plockade av polisen är kvar vid stadshuset, alla saker är borta, många är skakade och ledsna och har förlorat det sista de hade kvar efter att deras hem rivits och deras saker slängts.” skriver aktivister från Nätverket för Romers Rättigheter på Facebook.

Aktivister och sympatisörer som är för hemlösas rättigheter i samhället och mot rasism uppmanas att ta sig till stadshuset i Malmö i skrivande stund klockan 19.48.

Text:Redaktionen
Foto: Förbundet Allt Åt Alla

redaktionen@aktuelltfokus.se