Kontakta oss

NOTISER

Flygbolaget Ryanair flyr facklig konflikt – flyttar till låglöneland

Publicerat

den

ryanair
DANMARK | Det har varit på tal ett tag och nu är det bekräftat. Ryanair flyttar sin huvudbas, från Köpenhamn till Kaunas i Litauen. Allt för att slippa arbetsrättsligt ansvar och passar nu på med lönedumpa ytterligare. Orsaken till flytten är att bolaget på detta sätt tror sig kunna undgå de danska fackförbundet FPU varslade konfliktåtgärder. Ryanairs flytt ska ske den 14 juli. Konflikten i Danmark handlar om att lågprisbolaget Ryanair är på väg att etablera sig på Kastrup. Flygfacket, FPU hotar med strejk om Ryanair inte förhandlar om löner och villkor. Något som Ryanair hittills vägrat.

– Vi anser att Ryanairs lönenivå och anställningsvillkor är oacceptabla och vill genom konfliktvarslet tvinga Ryanair till förhandlingsbordet. Arbetsvillkoren för piloter och kabinpersonal är enligt EU-regler bunden till besättningens hembas som i detta fall blir i Danmark och därmed är det dansk arbetsrätt som ska följas, skriver facket.

Stormat länge runt bolaget
Det har stormat länge runt Ryanair som bolag. En dålig personalpolitik, lönedumpning och dålig anställningstrygghet har kantat flygbolagets verksamhet. Konflikten handlar om att danska facket anser att det är danska kollektivavtal och arbetsrättsregler som ska gälla för de anställda. Medan flygbolaget Ryanair vill att det är arbetsrättsreglerna på Irland som gäller för deras anställda. Vilket är betydligt sämre anställningstrygghet och lönevillkor för de anställda på bolaget.

Ryanair beklagar sig:
– Detta är en svart dag för dansk ekonomi. Här har vi danska fackföreningar – som erkänner att de inte har medlemmar som är anställda av Ryanair – som förstör högt betalda jobb för danska piloter och kabinpersonal”, skriver Ryanairs personaldirektör Eddie Wilson i ett pressmeddelande.

Ryanair har avvisat servicefackets önskan om förhandlingar, vilket ger förbundet rätt att varsla om konflikt i form av strejk för redan anställda och blockad mot anställning. Om varslet inte är tillräckligt för att locka lågprisbolaget till förhandlingsbordet kan huvudkonflikten senare backas upp med sympatikonflikter.

Konflikten på Kastrup med danska facket har lett till att Ryanair planerar att omdirigera trafiken från Kastrup till Landvetter, Sturup, Halmstad, Kristianstad eller Ängelholm. Av den anledningen har Unionen i Sverige varslat om sympatiåtgärder med sina danska kollegor för schyssta avtal inom flygbranschen. Ryanair väljer att nu flytta verksamheten till ett låglöneland ihop att slippa fortsatta fackliga konflikter i framtiden.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons