Kontakta oss

KLIMAT OCH MILJÖ

En grön klimatpolitik kräver röda omställningar

Publicerat

den

KRÖNIKA Vad händer med Uppsala och Stockholm när stigande havsnivåer äter sig in i kärnkraftverket Forsmark? Frågan är inte om det kommer ske, frågan är när.

Stigande havsnivåer sker på riktigt och de har kommit att accelerera i ungefär samma takt som de globala jätteföretagen blivit mer aggressiva i sin vinstmaximering. Sammanträffande? Nej faktiskt inte. En ny studie visar att tre storföretag släpper ut mer koldioxid än hela Sveriges befolkning. Samtidigt är det just befolkningen som förväntas betala priset för deras medvetna miljöförstörelse. Rimligt? I helvete heller

Grafen från SMHI visar utvecklingen gällande stigande havsnivåer

Var är politikernas förberedelser för det oundvikliga? Redan nu skapar havsnivåerna problem med erosion i Skåne och Halland. Vid stormar kan havsnivån höjas flera meter. Om människor börjar få problem redan nu kan du lätt räkna hur livet kommer se ut om 20 år. Ja, förutsatt att politikerna inser allvaret och börjar agera nu istället för att utreda. Efter förra sommarens jättebränder är jag högst osäker.

Därför är lösningen röd arbetarpolitik

FN-rapporten “Global Sustainable Development Report 2019” är ingen munter läsning om man är miljöpartist. Den slår nämligen fast att höjningar av bensinpriset inte löser något i kampen i mot klimathotet. Den formen av marknadsåtgärder är snarare en symbolhandling.

Att fossila bränslen är ett problem för klimatet råder det ingen tvekan om. Men det absolut största klimathotet idag är det system som styr hur våra samhällen ser ut, nämligen det ekonomiska. FN-rapporten som är författad av flera forskare från Finland slår fast att det största klimathotet är den rådande marknadsekonomin.

Förutom att vi redan förbrukar en för stor del av planetens resurser leder marknadsekonomin till ökade klassklyftor. Klassklyftorna leder till arbetslöshet som spär på utvecklingen av destabiliserade samhällen. Dessa samhällen får i sin tur svårare att lösa miljöförstöring.

Systemtrogen åsiktskorridor

De privata bolagen är den största bidragande faktorn till klimateffekterna. Alla vet det men få vill prata om det. Ännu färre vill göra något åt problemen. Två av de framträdande forskarna bakom rapporten är ekosystemsforskaren Jussi Eronen och ekonomiforskaren Paavo Järvensivu. Enligt forskarna är anledningen till att inga ledande partier i västvärlden vill lyfta frågan om att skrota marknadsekonomin enkel, det är för kontroversiellt och tabubelagt att kritisera det ekonomiska systemet.

Ska Sverige stå pall för framtidens klimatutmaningar krävs det hårdare tag mot de som tjänar pengar på att sabba vårt klimat. Systemet måste helt enkelt förändras i grunden. De ekonomiska klyftorna mellan folket och den ekonomiska makteliten måste utjämnas. Klassamhället måste huggas ner bit för bit och på sikt avskaffas helt. Men framförallt måste Sverige göra det möjligt att tvinga privata svenska bolag att städa upp när de smutsar ner.

Kim Fredriksson
Kim.fredriksson@aktuelltfokus.se