iFOKUS
Fokus Sollefteå: Vad Uppdrag Granskning inte berättar


iFOKUS En fyraåring som dog i onödan. Gravida som tvingats föda i bilen. Skräckhistorier från uppgiven vårdpersonal och drabbade patienter. Samt styrande politiker som ljuger och strösslar skattemiljoner som om det vore kaffepengar. Det här är historien om landstinget Västernorrland som Uppdrag Granskning inte vill granska.
Valrörelsen 2014. Socialdemokraterna går till val på att Västernorrland ska ha tre akutsjukhus i länet. Ett löfte partiets företrädare inte vill stå för idag.
Socialdemokraterna blev största parti och bildade majoritetsstyre med Miljöpartiet. Kort därpå påbörjades den centraliseringsplan som tjänstemännen inom S-styret arbetat fram. Men budskapet från landstinget var ett annat. Det talades om besparingar och underskott samtidigt som det hänvisades till marknadsanpassningar och politiker talade om kostnadseffektivitet i enlighet med styrsystemet NPM, New Public Management.
När så nedskärningarna kom började delar av befolkningen i Ådalen organisera sig och driva protester. Sammanslutningar av privatpersoner bildade föreningar och informella nätverk med det gemensamma målet om en rättvis och fullgod vård i hela länet.
Tiotusentals demonstrerade
När politikernas avvecklingsplaner kom ut till allmänheten var det som att en kork drogs ur en flaska och protesterna skummade över. Demonstrationer hölls för Ångermanlands två akutsjukhus i Örnsköldsvik och Sollefteå. I Örnsköldsvik slöt tusentals människor upp och i Kramfors demonstrerade över 13 000 människor.
I april 2016 skedde ytterligare en demonstration i Härnösand där mer än 20 000 människor protesterade mot avvecklingarna. Drygt 300 företag, föreningar och andra sammanslutningar ställde sig bakom parollen om att utveckla vården istället för att avveckla den.
Det är ur denna vårdrörelse som BB-ockupanterna kom att födas.
BB-ockupationen föds
När politikerna lyfte förslaget att avveckla BB i Sollefteå menade kritikerna på att det skulle innebära dödsstöten för Sollefteå sjukhus och i förlängningen resten av regionen. Efter en massiv lokal samhällsdebatt avgjordes frågan i landstingsfullmäktige när Socialdemokraterna lyfte frågan om att avveckla Sollefteå BB för att spara in 15 miljoner kronor om året.
När så avvecklingen skulle bli av den 30 januari 2017 hade ådalsbor bestämt sig för att ockupera sjukhusentrén där BB låg. Inför massiv medial bevakning påbörjades ockupationen. Sedan dess har över 2000 personer deltagit i ockupationen och stödet för ockupationen är stort över hela landet.
Sedan avvecklingsyxan började hugga sönder vården i Västernorrland har problemen hopat sig. Alltifrån småfall till allvarligare fall där människor har mist livet har ägt rum. Skador som hade kunna åtgärdats snabbt i närmiljön kan leda till döden på grund av bristande vård idag.
Skräckhistorier från patienterna
När jag pratar med BB-ockupanten Sebastian Gunnesson nämner han i synnerhet fallet med en fyraåring flicka från Resele som dog av cancer på grund av att hon inte fick tid till röntgen. Läkarna missade hennes tumör i magen.
I en uppmärksammad film på Facebook berättar BB-ockupanten Carina Hellström om ytterligare ett fall. En gravid kvinna med blödningar kommer in till sjukhuset i Sollefteå. Sjukhuset säger åt kvinnan att de inte kan ta emot henne då de inte får ta emot akuta kvinnovårdsfall efter politikernas beslut. Istället hänvisas kvinnan till Örnsköldsvik, tio mil bort.
Först anser personalen att hon skulle ta sin egen bil, men hon var inte i skick att köra. Dessutom var hon tvungen att skaffa barnvakt innan hon kunde fara iväg. Först efter fyra timmar får kvinnan en sjukresa, som gjorde en omväg för chaufförsbyte. Framme i Örnsköldsvik upptäcker kvinnan att läkaren som undersöker henne har skickats de tio milen från Sollefteå han också.
Effekterna av marknadsanpassningarna slutar inte där. I en intervju med ambulanssjuksköterskorna Robert Karlström och Stefan Sehlin från Sollefteå i nättidningen Njus, framgår det hur extremt dåligt det nuvarande systemet fungerar. Den patientsäkerhet som politikerna talat sig varma om i medierna existerar inte i verkligheten. Med anledning av avvecklingen av Sollefteå sjukhus är patientsäkerheten snarare hotad.
– I somras arbetade jag i Västra, och vi fick en trafikolycka strax utanför Junsele. Därifrån till Sundsvall var det 21 mil, till Ö-vik cirka 8-9 mil. Den här patienten hade åkt på en rejäl smäll, hade ont i buken och vi misstänkte en inre blödning. Vi tog därför beslutet att åka mot Ö-vik. När vi ringer sjukhuset så säger hon som svarar direkt ifrån, vi ska till Sundsvall. Då får man börja förklara sig och till slut går det bra att komma, men det känns jävligt jobbigt att hålla på så här, sa Stefan Sehlin till njus.me
Nära vård-principen finns inte på kartan. Stefan Sehlin är inte ensam om att uttrycka missnöje mot hur systemet fungerar. Inne på sjukhuset i Sollefteå vittnar personalen om samma sak som Stefan. Patientsäkerheten är hotad för majoriteten i regionen – över 50 000 människor.
Tiotals skattemiljoner har gått till guldavtal
Exakt varför vissa vårdenheter får finnas kvar medans andra avvecklas är det ingen som har fått ett rakt svar på. När det gäller frågan om BB i Sollefteå har flera tunga S-politiker gett olika svar. Bland annat har man talat om besparingar på drygt 15 miljoner kronor. En bråkdel av landstingets budget.
De 15 miljonerna kan dessutom jämföras med andra kostnader i landstinget Västernorrland. Vilket vi på Aktuellt Fokus tar oss rätten att göra.
3 miljoner kronor strösslades på mediekoncernen Mittmedia 2015.
15 miljoner kronor i lönekostnader kostade tidigare landstingsdirektören Anders L Johansson under sina fem år i Västernorrland.
255 miljoner kronor i kostnad för stafettläkare 2015.
3,6 miljoner kronor för ett smutsigt avtal med en arbetsbefriad Lena Thelin.
6 miljoner kronor för ett namnbyte på grund av dåligt rykte.
14 miljoner kronor i arvodeskostnader för klinikchefen Per Blomström.
Vårdkrisen handlar inte om pengar
Listan kan göras längre men helt ärligt kvittar kostnaderna ovan, för nedmonteringen av vården handlar inte om brist på pengar. Det handlar om politik. En medveten centraliseringspolitik som sker över hela Sverige, i samhällets alla vrår och hörn. Anledningen stavas, kostnadseffektivitet och grundar sig på styrsystemet New public management vilket i sin tur leder till påtvingad marknadsanpassning.
Någon tjänsteman har alltså räknat och kommit fram till en magisk siffra när det gäller vårdbehov och faktisk vård. Syftet med tjänstemannens räknesätt är inte att utgå från människors behov, det är att utgå från marknadens sätt att se på saker.
Enligt statistiken föddes 350 barn per år på Sollefteå BB. Det är mindre än ett barn per dag. Utifrån marknadens logik som bestäms av marknadsekonomin och tron på ständig tillväxt, är 350 barn om året en förlustaffär. Det är utifrån denna logik som politikerna fattar sina beslut på.
New public management och tron på ständig tillväxt var kanske en fin tanke för liberala S-politiker på 1980-talet när dom förändrade Sveriges ekonomiska system, men i praktiken är Ångermanland att varnande exempel på vad kapitalintressen kan göra mot delar av en befolkning. Det är nämligen folket som får betala notan.
Uppdrag Granskning försvarar systemet och ifrågasätter folket
När Uppdrag Granskning förklarade varför dom skulle göra ett negativt program om BB-ockupanterna och sjukhuskampen i Sollefteå svarade SVT-reportern Rolf Lunneborg att BB-ockupanterna och dess sympatisörer utmanar systemet.
– Vi ska producera ett reflekterande program inför valet 2018 utifrån frågan vad händer när en stark folkrörelse utmanar det politiska systemet, sa Rolf Lunneborg till tidningen Allehanda, som delvis ägs av Västernorrlands landsting.
Att utmana systemet är faktiskt exakt vad BB-ockupationen gör. För när systemet arbetar mot folket istället för folket, är det inget bra system. Att utmana systemet är inget man ska be om ursäkt för dessutom. Det är genom systemutmaning som den moderna demokratin med kvinnlig rösträtt och mänskliga rättigheter för arbetarklassen överhuvudtaget existerar.
Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se