Kontakta oss

KRÖNIKA

Ge tillbaks licenspengarna till Sollefteåborna, SVT!

Publicerat

den

KRÖNIKA Med anledning av kvällens Uppdrag Granskning anser krönikören Jonas Lundgren från Makthavare.se att Sollefteåborna borde få tillbaka sina licenspengar från SVT.

Jag har just sett årets första Uppdrag Granskning i SVT. En fascinerande historia som knappast kan ha gjort någon klokare. Janne Josefsson, en av Sveriges mest uppmärksammade journalister, försöker leda i bevis att folkrörelsen mot nedläggningen av BB i Sollefteå, är direkt ansvariga för hot och trakasserier mot politiker. Den enda fråga jag lämnas med är: varför har jag som licensbetalare betalat för detta spektakel?

Låt mig börja i en annan ände. På Norra Irland, i Belfast, har man stora problem med stölder. En av de saker som gjort radikala rörelser för ett fritt Irland starka och populära är att de hjälpt många bestulna att få tillbaka sina ägodelar från kriminella gäng. Det har inte ordningsmakten klarat av.

Om vi förflyttar oss från Belfast till Malmö och Sverige har radikala rörelser och organisationer, som Kommunistiska Partiet, valt att börja patrullera gatorna nattetid för att förhindra brottslighet, framförallt våldtäkter. Rörelsen för att brevara BB i Sollefteå har samma funktiom. Genom envist arbete har de skapat ett starkt förtroende och lokalt engagemang.

I Sollefteå lade politikerna i Landstinget, trots löften, ner stora delar av akutsjukvården. Bland annat BB. Beslutet väckte ilska i Sollefteå med omnejd. BB ockuperades och frågan har varit välbevakad i lokala medier sedan dess.

Tyvärr har den stora uppmärksamheten bland annat lett till att ett fåtal politiker upplevt sig hotade. Det framgår av Uppdrag Gransknings reportage att hoten främst skett via Internet och att ett fåtal pappskallar bär det huvudsakliga ansvaret. Självklart ska politiker inte hotas. Men ett fåtal idioters misstag ska såklart heller inte svärta ner en hel rörelse. Dock är det precis vad Janne Josefsson tycks vara ute efter i sitt program.

I programmet intervjuas även statsvetare som verkar tycka att det är ett stort problem när lokala medborgare engagerar sig för att påverka eller ändra politiska beslut. Med ett sådant resonemang hade exempelvis kvinnor fortfarande inte haft rösträtt i Sverige. Men statsvetare får väl bevisligen tycka lite vad de vill.

Nu hoppas jag att ockupationen fortsätter och att ockupanterna inte låter sig nedslås av smutskastningsförsöken från statstelevisionen. Kunde man få sina licenspengar för just detta program tillbaka skulle jag kräva det. Det tycker jag att Sollefteåborna borde få. Nästa vecka ska Hamn4:an granskas. Stay tuned för mer journalistik i maktens tjänst. På Aktuellt Fokus gör vi på motsatt vis, som bekant. Sanningen är nämligen alltid revolutionär, alltid.

Jonas Lundgren
redaktionen@aktuelltfokus.se