Kontakta oss

INRIKES

Uppdrag Granskning hängde ut AF-skribent efter granskande debattartikel

Publicerat

den

EXTRA! Först meddelade Uppdrag Granskning att de inte skulle göra något med intervjun. Men efter att Aktuellt Fokus publicerade en debattartikel där en Uppdrag Granskning-medarbetares opartiskhet ifrågasattes, hängde Uppdrag Granskning ut en Aktuellt Fokus-skribent för att han har kronofogdekulder.

Det börjar i december. Aktuellt Fokus skribent Kim Fredriksson blir uppringd av SVT:s journalist Janne Josefsson som säger att han vill prata med honom om BB-kampen i Sollefteå. Kim ber att få låta bli och hänvisar till lokalbefolkningen då det är deras röster som är det viktiga.

Dagen efter knackar ett TV-team på hos Kim och kräver en intervju i alla fall. I intervjun som varar i drygt tio minuter påstår Uppdrag Gransknings programledare, Janne Josefsson, att Kim Fredriksson skulle vara ensamt ansvarig för Aktuellt Fokus. Resten av minuterna går åt till att till att ställa frågor kring Kim Fredrikssons högerextrema bakgrund och vad Kim menat med vad han skrivit på Twitter vid olika tillfällen. Strax innan intervjun avslutas börjar Josefsson ställa frågor om Kims kronofogdeskulder och hans privata engagemang för en partipolitiskt obunden stödsida för BB-ockupationen på Facebook.

Några veckor senare…

Den 9 januari hör Janne Josefsson av sig på nytt. I ett sms till Fredriksson låter han meddela att Uppdrag Granskning inte ska göra något med intervjun.

Janne Josefssons sms till Kim Fredriksson

På kvällen samma dag publicerar Aktuellt Fokus en debattartikel där Uppdrag Gransknings reporter Rolf Lunneborgs opartiskhet ifrågasätts.
I debattartikeln framkom det bland annat att Lunneborg haft kontakt med ledande politiker i Sundsvall genom ett eventbolag. Debattartikeln ledde till att Lunneborg och Uppdrag Granskning fick börja förklara sig i kommentarsfälten på Facebook.

Uppdrag Granskning publicerar hämndartikel

Två dagar efter att Uppdrag Granskning tvingats förklara sig för licensbetalarna inne på Uppdrag Gransknings Facebooksida, hänger Uppdrag Granskning ut Kim i alla fall. Därefter talar Rolf Lunneborg ut om debattartikeln med sina kollegor på Sveriges Radio.

I SR:s rapportering ljuger journalisterna om att Kim Fredriksson äger Aktuellt Fokus.

I SR:s rapportering framställer statsjournalisterna debattartikeln som en uthängning. Dessutom är de noga med att poängtera att det var sex år sedan SVT-reportern var involverad i bolaget.

Uppdrag Granskning-reporter berättade inte sanningen

I Uppdrag Gransknings kommentarsfält publicerades en förklaring till Rolf Lunneborgs tidigare bolagsengagemang och kontakt med ledande politiker i Västernorrland. I förklaringen som publicerades av SVT:s digitala redaktör uppger Uppdrag Gransknings reporter att det inte var hans uppgift att ha kontakt med näringslivet eller kommunen, och poängterar att verksamheten sköttes av en VD som hade hand om säljarbetet.

Nu kan Aktuellt Fokus återigen avslöja pinsamheter om Uppdrag Gransknings redaktion. Förklaringen från UG-mannen Rolf Lunneborg håller inte. Enligt handlingar från Sundsvalls kommun har Rolf Lunneborg själv sökt och fått kommunala skattepengar till bolaget ifråga. Redan 2009 sökte han bidrag tillsammans med en lokalt känd företagare som har flera konkurser bakom sig.

Handlingarna från Sundsvalls kommun

Lunneborg försvarar sig även med att bolaget egentligen handlade om en kanotförening. Men enligt kommunen rörde det sig om kommersiell verksamhet. 2011 nekades bolaget bidrag med motiveringen att man inte betalar ut bidrag till enskilda näringsidkare.

Uthängd på grund av kronofogdeskulder kan bli föremål för granskningsnämnden

I Uppdrag Gransknings uthängning av Kim Fredriksson fokuserade SVT på att Kim har skulder hos kronofogden. SVT tog även med några sekunders utdrag ur intervjun samtidigt som de struntade i att ta med en enda fråga som handlar om vården. Förutom skulder hos kronofogden fokuserade SVT även på att Fredriksson var med i Nationaldemokraterna för 12 år sen.

När Kim Fredriksson kommenterar uthängningen säger han att det inte är hans roll att diskutera hur statsmedia ska bedriva sitt jobb men att han beklagar hur Uppdrag Granskning har jobbat med bevakningen.

Enligt Fredriksson funderar han på att anmäla artikeln till granskningsnämnden.
– Ja tanken har slagit mig men jag får se efter helgen, säger han i en kort kommentar.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se