Kontakta oss

INRIKES

Svenska högeranhängare hyllar terrorattentaten på Nya Zeeland

Publicerat

den

HÖGERVÅLDET Aktuellt Fokus har granskat svenska högerreaktioner på terrorattentaten på Nya Zeeland. Som väntat tog det inte lång tid förrän svenska högeranhängare och nationalister började hylla de blodiga terrorattentaten.

Minst 49 människor har mördats i högerextrema terrorattacker mot moskéer i staden Christchurch. En av terroristerna livesände samtidigt som han gick in i en moské och började avrätta människor. Bland offren fanns även barn. Den gripna terroristen är öppen högernationalist och uppger att hans syfte är att skapa krig mellan ickevite och vita. I Sverige har hundratals nationalister och högeranhängare både hyllat och relativiserat den våldsamma högerterrorn.

Aktuellt Fokus har tittat närmare på hur svenska högeranhängare har reagerat på terrorattentaten på Nya Zeeland. Här är några av alla de kommentarer som sprids på sociala medier just nu. Som vanligt väljer vi på Aktuellt Fokus att inte anonymisera högerextremister.

”Folk får nog”

Nya Dagbladets före detta nyhetschef skyller terrorattentatet på att Nya Zeeland är ett mångkulturellt samhälle.

Kristdemokraten Jonny Hedberg anser att Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg bär skuld i terrorattentatet på Nya Zeeland.

Före detta SD-politikern Joachim Hägg från Lidingö kommenterar högerterrorn med: ”Folk får nog”.

Före detta SD-politikern Inger Nyberg anklagar offren för att vara islamister.

I högervridna Facebookgrupper som ”Stå upp för Sverige” och ”Stoppa maktmissbruket” har tongången varit betydligt värre. Där beskrivs offren som skräp samtidigt som terroristerna hyllas och beskrivs som hjältar.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se