Kontakta oss

INRIKES

90 procent av S-medlemmarna bojkottar Nato-möten

Publicerat

den

Försvarsminister Peter Hultqvist och Nato-chefen Jens Stoltenberg

SVERIGE    Över 90 procent av Socialdemokraternas medlemmar bojkottar partiets ”dialog-möten” om Nato. Mötena är bara till för att legitimera ledningens beslut, skriver en upprörd Socialdemokrat.

Socialdemokraterna ska hålla tre digitala medlems-möten på Zoom för att diskutera svensk säkerhetspolitik. Det första mötet hölls under söndagen. Kritiska S-röster menar att mötena bara är ett sätt för S-ledningen att legitimera sin svängning i Nato-frågan. Nu visar uppgifter från Dagens Nyheter att över 90 procent av Socialdemokraternas medlemmar väljer att bojkotta de tre Zoom-möterna.

Fredrik Jansson, pressekreterare på Kommunal Stockholms län och författare till boken ”Gemenskap & skötsamhet: en essä om socialdemokratins väsen” skriver på Twitter:

”Ett alldeles utmärkt skäl till att inte anmäla sig är att 5000 fördelat på 3 möten blir drygt 1600 pers per möte. Varför ska jag sitta och lyssna på ett Zoom-seminarium för att fungera som legitimitet för någon annans beslut?” , skriver han.

”En knapp timmes skendialog”

Författaren och skribenten Kent Vilhelmsson skriver om söndagens Zoom-möte på sociala medier.

”Den så kallade ”dialogen” i det socialdemokratiska partiet om Nato ikväll visade med all önskvärd tydlighet att det redan är bestämt av partiledningen vad som gäller i Nato-frågan. Vad medlemmarna eventuellt tycker är ointressant.”

”Ingen i ”dialogen” var emot en Natoanslutning.

Ingen av de 1800 deltagarna fick komma till tals under den knappa timme som partitopparna höll låda.

En knapp timmes skendialog via Zoom i en fråga som alltså handlar om att kasta bort flera hundra års alliansfrihet på bara några månader.”

Faksimil Twitter

Skånska Socialdemokrater säger Nej

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat att Socialdemokraterna i Lund har uttalat sig emot ett svenskt Nato-medlemskap. Lunds Socialdemokrater skriver i ett uttalande på sin hemsida:
”Vid tidigare tillfällen av oro och krig har Sverige hållit fast vid alliansfriheten och det har haft betydelse för att Sverige har undsluppit krig under lång tid. Socialdemokraterna är i grunden en fredsrörelse och att ingå i en kärnvapenallians är riskabelt och går emot den hållning vi har haft sedan 1950-talet.”.

Ytterligare en Nato-kritiker inom S är Henrik Fritzon som representerar partiet i Region Skåne, han beskrivs av SVT som ”en av Skånes tyngsta Socialdemokrater”. I en debattartikel i socialdemokratiska Dagens Arena skriver han att Sverige saknar skäl att gå med i Nato.

”Militäranalytiker menar även, mot bakgrund av vad vi ser i Ukraina, att det tekniskt sett mer avancerade svenska försvaret skulle stå emot ett ryskt angrepp. Därmed saknas skäl att hasta fram ett beslut i Natofrågan.”, skriver Henrik Fritzon.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se