Kontakta oss

DEBATT

Förorterna blöder – när ska regeringen börja agera?

Publicerat

den

Foto: Aktuellt Fokus

DEBATT   Jag är så besviken på att politiker inte ser att vi från förorten blöder. Dödsskjutningarna som sker i våra förorter är ett symptom på ett sjukt samhälle. Jag, som ung student, tycker det är dags att vi som samhälle börjar kämpa för allas lika värde. Jag tänker inte acceptera att fler unga män dör i meningslöst gatuvåld.

Nyligen drabbades ännu ett offer för det dödliga gatuvåldet. En 21 årig ung man miste sitt liv i Rinkeby norr om Stockholm kvällen till torsdag förra veckan. De senaste åren har flera unga män i Stockholmsområdet fallit offer för gatuvåldet som eskalerat år efter år på våra gator.

När ska samhället förstå att vi förortsbor inte älskar utanförskapet och våldet? Precis som alla andra vill vi leva i frihet och trygghet. Vi vill bygga upp ett tryggt och säkert samhälle för alla. Vi vill att Sverige ska samarbeta med oss och sluta vända oss ryggen. Vi är också människor, med samma rättigheter som Anna och Bertil ute på söder.

Orsaken till våldet i våra förorter är inte bara bristande trygghet och social utsatthet. Det finns också ett väldigt tungt utanförskap som måste brytas och tas på största allvar. Politiker och samhället måste visa att våra förorter och våra förortsbor är en viktig och välkommen del av det vackra Sverige.

Men så ser verkligheten inte ut i dagsläget.

Istället har vi som bor i de utsatta områdena tvingats vänja oss vid skolorna och elevernas skolresultat är sämre än på andra platser, att familjer bor trångt, att arbetslösheten är hög och att unga män driver omkring i centrum utan några framtidsplaner.

Det sägs att vi i Sverige har en regering som värnar om alla människors liv, för oss förortsbor är detta inget annat än rent hyckleri och tomma ord. Om lika många unga sköts ihjäl i områden dominerade av vita är jag säker på att regeringen tagit frågan på större allvar. När ska våra politiker erkänna att man gör skillnad på liv och liv?

Det är många som känner sig frustrerade över myndigheterna och regeringens handfallenhet. Frustrerade över att politiker besöker våra områden som om de vore på safariresa, utan att något konkret görs åt våra problem. Frustrerade över hur medierna ofta utmålar offer som eventuella brottslingar, vilket långt ifrån alltid stämmer överens med verkligheten.

Dödsskjutningarna är ett symtom på ett sjukt samhälle. Våra förorter blöder och om vi inte fattar att det här är en effekt av de socioekonomiska skillnaderna och den strukturella rasismen kommer vi aldrig att kunna samarbeta, så sluta behandla oss som djur i bur och börja ta ansvar istället!

 

Shamm Shamayi Salih – Svensk-kurdisk skribent
redaktionen@aktuelltfokus.se