Kontakta oss

INRIKES

Moderatstyrda Vellinge återkommunaliserar kritiserat äldreboende

Publicerat

den

INRIKES Vellinge utreder nu möjligheterna att ta över två kritiserade äldreboenden. Kommunen har valt att inte förlänga kontraktet med den nuvarande aktören och ingen ny privat aktör har velat ta över.

Sedan januari 2019 har äldreboendena S:t Knut och Aspen i Vellinge kommun drivits i privat regi av det ökända vårdbolaget Vardaga, tidigare känt som Carema. Äldreboendena har fått ta emot tung kritik då de bland annat varit underbemannade och misslyckats med att dela ut medicin.

Vardagas avtal med kommunen upphör i januari 2021 och kommunen har meddelat att de inte tänker skriva på ett nytt avtal med företaget. Kommunen har flera gånger försökt att hitta andra privata aktörer men ingen har velat ta över de kritiserade äldreboendena.

Utan några andra anbud från privata aktörer har kommunen inget annat val än att återkommunalisera verksamheten. Kommunen har nu startat en utredning om kommunal bolagisering och planerar att ta över driften på äldreboendena i januari 2023.

Återkommunalisering en växande trend
Den senaste tiden har det växt fram en trend med återkommunalisering och ett stopp av utförsäljningar. Tidigare i år erkände moderaterna som styr i Lomma kommun att massprivatiseringen misslyckats. Lommas privatiseringar av äldrevården hade lett till att de fick landets sämsta äldrevård. Kommunen jobbar nu på att återkommunalisera flera verksamheter.

I Helsingborg fick kommuninvånarna rösta om utförsäljningen av Öresundskraft. 96,37 av väljarna röstade emot att Öresundskraft skulle privatiseras.

Även utomlands har det växt fram en trend mot privatiseringen. I Berlin har elnätet drivits av det svenska företaget Vattenfalls dotterbolag Stromnetz Berlin GmbH sedan 1994. Vattenfall hade ett 20-årigt kontrakt som löpte ut 2014 men hade lyckats hålla sig kvar genom överklagningar fram tills 2019 då Berling valde att återkommunalisera elnätet.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se