Warning: Undefined array key "slug" in /customers/a/d/f/aktuelltfokus.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-theme-json.php on line 1092 Warning: Undefined array key "slug" in /customers/a/d/f/aktuelltfokus.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-theme-json.php on line 1092 Warning: Undefined array key "slug" in /customers/a/d/f/aktuelltfokus.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-theme-json.php on line 1092
Kontakta oss

UTRIKES

Förre nazistledaren bryter tystnaden om Nordiska Motståndsrörelsen: ”som en sekt”

Publicerat

den

NMRHolappaFINLAND| I en unik intervju i Yles Spotlight talar den förre ledaren för Finska Motståndsrörelsen ut om hur han kom att revidera sina nazistiska åsikter. I intervjun bekräftar han även det autonoma antifascister har sagt sedan åratal, naziströrelsen är som en sekt.

Henrik Holappa var ledare för Finska Motståndsrörelsen och hade nära kontakt med flera ledande nationalsocialister i Europa och USA. Efter att ha reviderat och omvärderat flera värderingar fick Holappa nog för två år sedan och har enligt sig själv inte haft någon kontakt med rörelsen sedan dess. Till Spotlights journalist Marko Hietikko säger den forne nazistledaren att han började betrakta Nordiska Motståndsrörelsen som en sekt.

-Jag började för första gången se rörelsen som en sekt för en mycket liten krets. Men då var jag inte ännu beredd att lämna rörelsen. Jag tänkte att jag kanske kunde förändra rörelsen inifrån. Jag hittade alltid ett kanske som höll mig kvar, säger han till Spotlight.

Från skinheads till nazistiska terrorister

Från början tillhörde Holappa den självdestruktiva och våldsamma rasistiska skinheadsrörelsen. I början 00-talet började han tröttna på den destruktiva rörelsen. Enligt honom själv för att människorna han umgicks med var mer intresserade av att dricka sprit, lyssna på musik och slåss med invandrare än vad de var intresserade av ideologi. Den antiintellektuella kulturen ledde till att Holappa lade kängorna på hyllan.

Henrik Holappa har sedan tidigare beskrivits som en av naziströrelsens mer intellektuella personligheter. När han förklarar hur han kom att grunda den moderna finska naziströrelsen återkommer han till sitt intresse för ideologi och historia. Ett intresse som fick honom att vända skinheadsen ryggen och att inleda sina första kontakter med utländska nazister och terrorister – Däribland Svenska Motståndsrörelsen och terroristen Richard Scutari från den nazistiska terrororganisationen The Order.

Ledarna vill ha springpojkar

När den forna nazistledaren beskriver internkulturen inom Nordiska Motståndsrörelsen framgår det tydligt att ledarna är ute efter att kontrollera sina medlemmar. Det är svårt att dra en annan slutsats av hans ord än att NMR:s ledare vill ha springpojkar som lyder minsta vink.

När Henrik Holappa berättar om året då han lämnade rörelsen berättar han att  NMR:s parlamentariska ledare, Per Öberg som representerar Nordiska Motståndsrörelsen i Ludvika kommunfullmäktige via ett mandat från Sverigedemokraterna, tog sig hela vägen till Finland för att tala honom till rätta. Öberg var upprörd över att Holappa inte lydde minsta vink från NMR-ledningen.

– På hösten samma år kom Pär Öberg över till Finland för att tala mig till rätta. Han var mycket upprörd över att jag inte kom när han kallade. Budskapet var att var jag än är och vad jag än gör, så ska jag släppa allt och komma när han kallar. Han sa då att han kommer att kontakta mig så att vi kan träffas och diskutera en del saker. Det samtalet har aldrig kommit, säger Holappa till Spotlight.

Vill inte definiera sig politiskt

På frågan om sina nuvarande politiska åsikter säger han att han inte är nationalsocialist och att han inte vill bygga en nationalsocialistisk stat. I övrigt vill han han inte definiera sig politiskt. Han säger däremot att han känner sig ansvarig när han läser om saker som organisationen har varit med om.

-Jag måste vara ärlig mot mig själv. Jag måste medge vad jag varit och vad jag gjort. Och så måste jag förstå var det gick fel. Jag vill inte längre vara en del av den här rörelsen, och jag vill inte försöka bygga upp en nationalsocialistisk stat. Nu känner jag att jag måste gå igenom det som hände i detalj och försöka analysera det, säger han samtidigt som han berättar att han har skrivit en bok om sina erfarenheter som nazistledare. Enligt Holappa vill han försöka gottgöra för sina år som nazistledare.

Läs den exklusiva intervjun med den avhoppade nazistledaren här.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se