Kontakta oss

ARBETSLIV

Forskarna: låga löner och usel arbetsmiljö orsaken till sjuksköterskeflykten

Publicerat

den

VÅRDEN Ett färsk studiesamarbete mellan svenska Mittuniversitet och norska forskare, slår fast att det är arbetsmiljön och lönerna som får svenska sjuksköterskor att fly landet för att arbeta i Norge.

Studien kommer knappast som en överraskning. Istället bekräftar den det som arbetarrörelsen har sagt sedan åratal – lönerna måste upp och arbetsmiljön måste förbättras.

Forskarna har bland annat genomfört djupintervjuer med flera personer från olika delar av Sverige. Resultatet är slående. Det är den usla arbetsmiljön som får sjuksköterskorna att välja Norge framför Sverige.

–  De vi intervjuat refererar till bättre löner och bättre arbetsförhållanden som motiv för att byta till den norska arbetsmarknaden. De sjuksköterskor, som vi har intervjuat, är i många avseenden starkt kritiska till den arbetsmiljö som de verkar i, säger Kristina Zampoukos, forskare i kulturgeografi vid Mittuniversitetet.

14 000 sjuksköterskor

De senaste tio åren har mer än 14 000 svenska sjuksköterskor fått tillstånd att arbeta i Norge. Samtidigt har sjuksköterskeyrket blivit ett bristyrke i Sverige. Orsaken till den skeva fördelningen är marknadsanpassningen och massprivatiseringen av vården. Detta tillsammans med offentliga upphandlingar och styrsystemet New Public Management har skapat en ohållbar situation inom många vårdyrken idag.

Några politiska  planer på att skrota det nuvarande styrsystemet finns däremot inte. I nuläget är det endast Vänsterpartiet som är kritiska till dagens system.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se