Kontakta oss

INRIKES

Förskolans personalbrist stoppar Luciafirande – då skyller rasisterna på invandringen

Publicerat

den

BORÅS Förskolan i Fristad ställer in årets Luciafirande. Anledningen är personalbrist på grund av besparingskrav från politikerna. Nu försöker Putinvänliga SD-sympatisörer skylla det inställda firandet på invandrare.

Personalbristen på Asklandagårdens förskola i Fristad, utanför Borås, leder till att årets Luciafirande ställs in. Beslutet har upprört många människor i kommunen, inte minst barnens föräldrar. Till Expressen säger en upprörd förälder att föräldragruppen försökt få reda på varför förskolan varit underbemannad sedan flera terminer tillbaka.

”Förklaringen vi fått är att det inte finns tillräckligt med vikarier och personal” berättar hon för Expressen. Enligt samma förälder är personalsituationen så allvarlig att det har blivit ett problem för barnen, ”Det är ingen trygghet för barnen när de inte har någon fast punkt utan hela tiden möts av nya personer och nya vikarier”.

När nyheten damp ner hos landets sverigedemokrater och andra rasister var personalbristen som bortblåst. Istället för att fokusera på grundproblemet började rasisterna hitta på lögner om att Luciafirandet ställdes in på grund av anpassning till invandrare som inte firar Lucia.

SD-sympatisörer skyller på invandringen

På Facebook påstår den anonyma högersidan ”Svenskar som fått nog av regeringen” att luciafirandet på förskolan i Fristad ställts in på grund av invandringen.

”Skall vi förbjuda ALLT? JUST BARA FÖR DENNA JÄVLA INVANDRING FOLKET? Vad fan heter den jävla sjukdomen vi lider av? De känns ju värre än cancer… ???”

Den anonyma sidan följs av drygt femtusen personer och är ökänd för att ha en starkt Putinvänlig inställning. Sidan gör ingen hemlighet av att den är partipartisk, tvärtom uppmanar den sina följare att rösta på Sverigedemokraterna.

I kommentarsfältet blommar vansinnet ut fullständigt. Där utvecklar följarna konspirationsteorier om kulturanpassning och anser att förskolans föräldrar ljuger om personalbristen.

Inget nytt

Problemen med för stora barngrupper och personal är ingen nyhet i Fristad. Redan 2012 gick en stor föräldragrupp ut med ett upprop mot planerade besparingar, som skulle leda till större barngrupper och mindre personal. Föräldrarna såg situationen som så allvarlig att man hotade att gå ut i avgiftsstrejk och sluta betala förskoleavgiften i protest mot politikernas NPM-anpassningar av välfärden.

Problemen som uppstod under regeringen Reinfeldt har fortsatt att prägla förskolorna sedan dess.

Sparar trots mångmiljoner i överskott

På sociala medier reagerar flera boråsare över att kommunen inte minskar barngrupperna genom att öka personalstyrkorna.

När Aktuellt Fokus snabbgranskar kommunens ekonomi ser besparingarna onödiga ut. Sedan början av millennieskiftet har Borås kommun gått ekonomiskt plus flera år i rad. Trots det har politikerna hårdbantat välfärden. Bara i år väntas kommunen nå ett överskott på 170 miljoner kronor.

Oscar Svensson
redaktionen@aktuelltfokus.se