Kontakta oss

KLIMAT OCH MILJÖ

New York Times krönikör anklagar Greta Thunberg för antidemokratisk

Publicerat

den

KLIMATET Författaren och New York Times krönikören, Christopher Caldwell, har tidigare försvarat den ungerska regimens angrepp på demokratin. Nu anklagar NY-Times krönikören 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg för att vara antidemokratisk. Anledningen är för att Greta Thunberg brukar säga att politikerna måste sluta prata om klimatet och börja agera istället.

Christopher Caldwell kan inte motbevisa det Greta Thunberg säger om klimatfrågan, vilket inte är så konstigt då hon citerar vad vetenskapen och forskningen säger. I krönikan medger han till och med att den svenska klimataktivisten har rätt i att klimatfrågan är allvarlig. Men enligt Caldwell är odemokratiskt att kräva att politikerna ska börja agera för att rädda jordens befolkning.

”Demokrati handlar ofta om att vänta och se, och tålamod är kanske den viktigaste dygden för en demokrat. Klimatförändringarna är en allvarlig fråga. Men att säga att ’vi inte kan vänta’ kan innebära lika allvarliga problem”, skriver Christopher Caldwell. Enligt Caldwell riskerar hårdare krav på politikerna att resultera i protektionism och stängda gränser.

Försvarar ungerska regimen

Ungern är ett av de länder där den högerextrema världsbilden har blivit ett effektivt maktmedel för den styrande regimen under premiärminister Viktor Orban. Flyktingar och minoriteter målas ut som ett hot. Antisemitiska kampanjer som angriper judiska affärsmän. Inskränkt yttrandefrihet och hårda angrepp mot pressfriheten är bara några av de saker som regeringspartiet Fidesz har drivit igenom de senaste åren. I början av Fidesz regeringsmakt förlitade partiet sig på stöd från nazistpartiet Jobbik. Vilket man har fortsatt göra i kommuner och regioner över hela Ungern.

I maj tidigare i år skrev Christopher Caldwell en närmast jättelik hyllning till Viktor Orban där han beskriver Fidesz som ett kristdemokratiskt parti i stil med Angela Merkels tyska CDU. I artikeln överöser Caldwell den ungerska regimledaren med beröm. Orban kallas bland annat för ”modig”, ”pålitlig”, ”noggrann” och ”rolig” är bara några av de ord som Caldwell beskriver Viktor Orban med.

Att Ungern har blivit betydligt mer odemokratiskt och att regeringspartiet samarbetar med nazister är inget som verkar oroa Christopher Caldwell. Enligt Caldwell är Ungerns problem att landet delvis styrdes socialistiskt fram till 1980-talet.

Tar upp Greta Thunbergs utseende

I NY Times krönikan beskriver Christopher Caldwell den 16-åriga klimataktivistens utseende samtidigt som han menar att Greta Thunberg borde vara diskvalificerad för att delta i debatter. Anledningen är på grund av hennes ålder och hennes neuropsykiatriska funktionshinder. Enligt Caldwell innebär det nämligen att Greta Thunbergs motdebattörer hindras från att ge henne hård kritik.

”Normalt skulle Ms Thunberg vara okvalificerad till att debattera i ett demokratiskt forum. Eftersom en 16-åring inte är en juridiskt ansvarsfull vuxen, kan hon inte kritiseras hårt, och även om man sätter hennes självbeskrivning som autist åt sidan, är Ms Thunberg en komplex tonåring. Intellektuellt är hon lillgammal och subtil. Hon resonerar som en beläst men dogmatisk studentradikal på 20-talet. Fysiskt är hon diminutiv och fräsch, framstår yngre än sina år och hänvisar ofta till sig själv som ett ”barn” – ungefär det sista som den genomsnittliga 16-åringen någonsin skulle göra.”, skriver Christopher Caldwell.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se