Kontakta oss

iFOKUS

Är Bulletin Svenskt Näringslivs nya propagandasajt?

Publicerat

den

Foto: Holger.Ellgaard
Foto: Holger.Ellgaard

MAKTELITEN    2018 startade Svenskt Näringsliv propagandasajten fPlus med tolv anställda. Enligt ett nytt avslöjande i Dagens Media kommer Svenskt Näringsliv lägga ner webbplatsen samtidigt som den nya konservativa sajten Bulletin startas upp. Aktuellt Fokus har tagit en titt på Bulletins kopplingar till den absoluta makteliten.

Tidningen Bulletin har gjort sig ett namn redan innan de har hunnit producera sin första nyhet. Anledningen är tidningens värvningar inom medialandskapet den senaste tiden. Kända högerprofiler som Paulina Neuding, Ivar Arpi, Tino Sanandaji, Carolin Dahlman, Alice Teodorescu Måwe (M), Per Gudmundson (KD) och Lars Lejonborg (L) har värvats till projektet. I Expressen hävdar ansvariga utgivaren Paulina Neuding att Bulletin har drygt fem miljoner kronor att satsa och ytterligare fem miljoner som kan plockas in i verksamheten. ”Vi har fem miljoner och det finns inga planer på att ta in mer än ytterligare 3–5 miljoner”, säger hon och hävdar att det inte finns några hemliga finansiärer. ”Det finns inga hemliga finansiärer. Det är fel”, säger Neuding till Expressen.

Svenskt Näringslivs reportrar går till Bulletin

Av en ren händelse ska nu Svenskt Näringsliv lägga ner propgandasajten fPlus som startades 2018. Tanken med fPlus var att producera nyheter ur ett ”företagsamt” perspektiv. Det avslöjar Dagens Media. Enligt Dagens Media kommer delar av personalen gå över till Bulletin. Totalt rör det sig om tre reportrar från fPlus. Målsättningen för Bulletin ska vara att erbjuda en konservativ nyhetstidning med egen kultur- och nyhetsredaktion jämte en större satsning på åsiktsjournalistik.

Är Bulletin Svenskt Näringsliv nya media?

En av Initiativtagarna till Bulletin är journalisten Thomas Gür som bland annat varit pressekreterare på Näringsdepartementet under regeringen Carl Bildt. Thomas Gür har direkta kopplingar till Svenskt Näringsliv via Svenskt Näringslivs tankesmedja Timbro. Gür brukar bland annat föreläsa på Stureakademin som beskriver sig som Timbros spetsutbildning i ideologi och politik. Stureakademin grundades till minne av Sture Eskilsson som var den som var hjärnan bakom Svenskt Näringslivs kampanjer mot arbetarrörelsens inflytande i samhället i början av 1970-talet.

Även ansvariga utgivaren Paulina Neuding har blivit sponsrad av Svenskt Näringsliv. Hon är nämligen grundare av den liberala tankesmedjan Freedom Rights Project – en tankesmedja som backades upp ekonomiskt av stiftelsen Fritt Näringsliv, bildat av Svenskt Näringsliv. Genom åren har hon blivit känd som en av Sveriges mest kända marknadsliberaler. Sist hon var utgivare för en svensk tidning var när hon drev den liberala tidskriften Neo, vilket slutade med ett magplask och tidskriften tvingades läggas ned.

Om Bulletin är ytterligare ett i raden projekt från Sveriges mäktigaste lobbygrupp är för närvarande okänt. Men kopplingarna finns där klart och tydligt.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se