Kontakta oss

LIVSSTIL

Franska matbutiker får inte kasta matvaror – ska ge maten till hemlösa

Publicerat

den

FRANKRIKE | Franska parlamentet har tagit ett unikt beslut. Matbutiker får inte kasta mat som inte passerat bäst före datum. Butikerna tvingas nu att skänka maten till härbärgen och soppkök för hemlösa.

Det franska parlamentet har tagit ett beslut att förbjuda matbutikerna att slänga mat som inte passerat bäst före datum. Tidigare har matbutiker i landet förstört mat för att förhindra hungriga människor att leta mat i butikernas containrar. Nu hindras butikerna att både hindra människor att söka mat i containrar och att förstöra mat. Butiker som bryter mot lagen riskerar böter på upp till 700.000 kronor.

Beslutet möts av stor entusiasm, både för dess betydelse för hemlösa och andra utsatta grupper, och dess betydelse för miljön. Matbanker och välgörenhetsorganisationer är förpliktigade att hämta ut maten från butikerna, och dela ut den ”på ett värdigt vis” till behövande. Över 7.1 miljoner ton mat kastas bort i Frankrike varje år, 67 procent av konsumenter, 15 procent av restauranger och 11 procent av butiker.

Även i Sverige har ett stort matsvinn. Enligt Naturvårdsverket kastar svenska matbutiker och restauranger stora mängder mat som fortfarande är ätbar. Matvaror som skulle kunna ges till hemlösa och hungriga människor.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se