Kontakta oss

INRIKES

Galna högerreaktioner efter V:s rekordsiffror

Publicerat

den

INRIKES Vänsterpartiets når sina bästa opinionssiffror på 12 år. I den senaste mätningen från SVT/Novus får partiet över 10 procent av väljarnas förtroende. Rekordsiffrorna har lett jubel på vänsterkanten och moralpanik inom högern. Vissa har till och med gått så långt att de skriver att tio procent av väljarna sympatiserar med kommunismen.

De senaste dagarna har en rad uttalade högerprofiler gjort flera desperata utspel om Vänsterpartiet. Anledningen är Vänsterpartiets senaste toppnotering i SVT/Novus väljarundersökning där partiet får 10,1 procent. Nästan en fördubbling av antalet väljare sen valet 2014. Att fler och fler väljare ser Vänsterpartiet som ett politiskt alternativ har skapat chockvågor bland svenska högerprofiler. På Twitter antyder många att 10 procent av väljarna numera är kommunister.

Toppsiffrorna ledde även till viss moralpanik i medierna. I Blekinge Läns Tidning gick den politiska chefredaktören, Anders Gustafsson, ut och förklarade att människor inte förstår hur extrema Vänsterpartiet är. Anledningen till att Gustafsson tycker att Vänsterpartiet är extrema beror på ett stycke i Vänsterpartiets partiprogram där partiet kräver ett Sverige för alla och inte bara de rika: ”Det ekonomiska fåtalsväldet måste ge plats åt de arbetandes demokratiska förvaltning. Införandet av socialismen kräver kapitalismens avskaffande.”

Här nedan är några av guldkornen från Twitter.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se