Kontakta oss

UTRIKES

Massiva protester efter rasistiskt polismord i USA

Publicerat

den

Foto: Fibonacci Blue

USA  Oroligheter och protester skakar USA sedan en polisman i Minneapolis mördade den handfängslade och försvarslösa afroamerikanen George Floyd. Människor över hela USA har reagerat med avsky på avrättningen som fångades på film och har setts av halva världens befolkning de senaste dagarna.

Reaktionerna på mordet är kraftiga. Afroamerikaner över hela landet har protesterat och i Minneapolis där mordet skedde har det blossat upp kravaller efter sammanstötningar med stadens poliskår. Exempelvis stormades den lokala polisstationen, togs över och sattes k brand. Stök har även uppstått i bland annat Los Angeles och Memphis.

En som har reagerat kraftigt är den världskända rapartisten Ice Cube. På Twitter skriver han att FBI mycket väl vet om vilka som är högerextremister inom poliskårerna men väljer att låta dem hållas.

”FBI vet exakt vilka rasisten är i varje polisavdelning och låter dem fortfarande behålla jobbet tills något liknande händer. Sluta sitta på kritisk information. Rensa bort dem och få ut dem .. NU! ”, skriver världsstjärnan till sina fem miljoner följare på Twitter.

Sju skottskadade

De senaste dagarna har mängder med filmklipp och bilder på nya polisövergrepp strömmat ut på Twitter. Bland annat kan man se hur poliser skjuter tårgas mot helt fredliga demonstranter. I Louisville skottskadades sju personer i sammanstötningar med polisen. Civilklädda poliser i svarta kläder sägs ha infiltrerat flera demonstrationer de senaste dygnen, rapporterar flera vittnen.

Gripna journalister

Under gårdagens protester gjorde polisen det klart att man inte ville att journalister skulle filma deras insatser. Bland annat greps ett helt nyhetsteam när dom skulle täcka händelseförloppet i Minneapolis.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se