Kontakta oss

iFOKUS

Högeraktivister anklagar Teletubbies för dold kommunistpropaganda

Publicerat

den

HÖGERN På nätet har mängder med högeranhängare fullkomligt rasat mot det populära barnprogrammet Teletubbies. Anledningen är för att dom är övertygade om att Teletubbies är ett vänsterextremt program som förmedlar dold kommunistisk propaganda till barn.

”Bojkotta Teletubbies”, ”Teletubbies är kommunistpropaganda” och ”Teletubbies gör barnen till transpersoner” är några av de reaktioner som sprids om Teletubbies på nätet. Av en händelse tycks det mest vara högeranhängare och nationalister som sprider konspirationsteorierna.

På nätet har en grupp personer även gått så långt att dom har startat en sajt där barnprogrammets så kallade kommunism granskas. På sajten, som heter CommieTubbies Information Center, har människor även rapporterat in misstänkt kommunism som dom funnit i barnprogrammet.

Som bevis för att Teletubbies skulle vara dold kommunism pekas det bland annat på att figurerna i barnprogrammet lever i en utopi där man inte behöver lönearbeta. Utöver det tar konspirationsteoretikerna även upp att barnprogrammet grundades av engelska BBC, vilka påstås ha band till kommunismen.

Förvandlar barn till transpersoner

Enligt skaparna gjordes karaktärerna könlösa, men ändå har den kristna och konservativa högern påstått att barnprogrammet även förvandlar barn till transpersoner. Som stöd för sina påståenden har människor bland annat pekat på att en av figurerna bär kjol emellanåt. De minst sagt sinnesförvirrade teorierna gör även gällande att Teletubbies främjar homosexualitet.

Teletubbies är ett barnprogram som grundades av BBC, den engelska motsvarigheten till SVT. Programmet spelades in mellan åren 1997-2001 och har sänts i en rad länder, däribland Sverige. Figurerna utgörs av karaktärerna Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa och Po. Förutom engelska har konspirationsteorierna även spridits på en rad andra språk, däribland tyska, spanska och svenska.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se