Kontakta oss

INRIKES

Glädjedomen för antifascister: ”Inget brott att bua vid motdemonstrationer!”

Publicerat

den

ANTIFASCISM | I oktober rapporterade Aktuellt Fokus om insamlingen till den kvinnliga antifascist som stod åtalad för störande av allmän sammankomst efter en antifascistisk motdemonstration mot Pegidarörelsen i Malmö. Nu kan Aktuellt Fokus meddela att den åtalade kvinnan har blivit friad.

Enligt domen som kom i tisdags har kvinnan uppträtt på ett sätt kan bedömas som störande av allmän sammankomst, vilket hade varit straffbart om det hade skett i samband med ett offentligt möte eller liknande.

Tingsrätten konstaterar att så inte var fallet och gör en distinkt skillnad mellan ordningslagen och brottsbalken. Demonstrationer ryms nämligen inte under begreppet “allmän sammankomst” som det definieras enligt brottsbalken – vilket innebär att den kvinnliga antifascisten frias för brottet. När Aktuellt Fokus talade med juristen Frederick Batzler från Centrum för sociala rättigheter om åtalet i oktober kallade han åtalet för ”juridiskt bullshit”.

Efter den friande domen säger Batzler att det är en positiv dom men att det är tråkigt att domstolen endast gick på polismannens vittnesmål i tingsrätten.

– Framförallt positivt för ”Hanna” som frias. Men också positiv för att det med tingsrättens tolkning inte är störande av allmän sammankomst om man ”stör” en demonstration eftersom demonstrationer inte omfattas av begreppet allmän sammankomst i brottsbalken. Dock är det tråkigt att domstolen helt och hållet trodde på polismannens vittnesmål och gjorde bedömningen att ”Hanna” hade stört demonstrationen, säger Frederick Batzler till Aktuellt Fokus.

Vad kan domen ge för konsekvenser för antifascister i framtiden?
– Nu har ju en tingsrättsdom inget prejudikatvärde, men om domen står sig innebär det man inte kan dömas för just störande av allmän sammankomst i samband med motdemonstrationer. Det betyder att den anledningen att gripa folk försvinner ur polisens verktygslåda, säger Frederick Batzler.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se