Kontakta oss

DEBATT

Glöm aldrig Utøya

Publicerat

den

Utøya. Bild: Wikimedia commons

DEBATT Lördagen den 22:e juli är en dag mitt i semestern sommarlovet. En dag som för de flesta fylls med glädje, glass, ledighet och ev bad om vädret tillåter. Men 22 juli är inte bara en dag mitt i sommaren. Det är även årsdagen för massakern i Utøya där 69 personer mördades av nazisten Anders Behring Breivik.

Det var inte vilka ungdomar som helst utan ungdomar som hade åkt på ett politiskt sommarläger för att lära sig mer om demokrati, feminism, antirasism och socialism. Därför var de en måltavla för Anders Behring Breivik.

Breiviks terrordåd skedde inte i ett vakuum. Det skedde i ett samhällsklimat som vi sett de senaste åren dra kraftigt åt höger där det som innan var samhällsproblem som drabbades oss alla i form av bostadslöshet och arbetslöshet nu ses som individuella problem eller problem skapade av ”de andra”. I Sverige kan vi se hur rasismen växer i takt med att klassklyftorna ökar.

Sverigedemokraternas intåg och stärkta roll i riksdagen har lett till en normalisering av rasismen. Hundratals brända flyktingboenden, attacker mot romer, nazister på bokmässor och i Almedalen är ett resultat av den normaliseringsprocess där rasism och nazism långsamt likställs med vilken annan ideologi som helst.

 

När rasism och nazism tillåts öppet är det alltid på någon annans bekostnad. När nazister ges utrymme på bokmässor och på torg tvingas vi som drabbas av nazistiskt våld att flytta på oss. Vi som är feminister, HBTQIA(+)-individer, antifascister, personer som utsätts för rasism, muslimer, judar, personer med funktionsvariationer och alla som drabbas av fascistiskt våld får våra liv och vår rörelsefrihet begränsad.

Detta är något vi kämpar emot varje dag året om. Till skillnad från de politiker som precis insåg att deras rätt till trygghet och fri rörlighet blev begränsad i Almedalen och började prata om att vi måste stoppa nazisterna varje gång de dyker upp.

Till dem säger vi, var var ni när nazisterna knivhögg feminister i malmö, var var ni den 12 november när 800 nazister demonstrerade genom stockholms gator, var var ni på 1 maj när nazisterna tog Falun i besittning?

 

Vi ställer dessa frågor i all välmening. För vi välkomnar er in i kampen mot fascism varje dag. Alla behövs i kampen för ett demokratiskt öppet samhälle, ett samhälle där vi ger plats åt dem som ger plats åt andra. I det samhället stänger vi därför också dörren för de som inte accepterar alla människors lika värde.

Glöm aldrig Utøya, glöm aldrig fascismens offer, att minnas är att kämpa!

 

Peter Andersson – Helsingborg mot rasism
redaktionen@aktuelltfokus.se