LEDARE
I högerns värld är alla strejker lyxstrejker


LEDARE Vad har Svenskt Näringsliv-lobbyister, moderatpolitiker, libertarianer och Nya Tider-medarbetare gemensamt? Svar: Dom försöker ge sken av att Stockholms sopstrejk är en prinsessan på ärten-konflikt, bland annat genom att utmåla berörda arbetare som bråkiga ”lyxstrejkare”. Aktuellt Fokus har granskat maktelitens användande av ordet ”lyxstrejk” och funnit att ordet har använts mot arbetare, inom vitt skilda yrkeskategorier, i decennier.
Sedan sopstrejken inleddes i sommar har sopåkarna utsatts för en massiv förtals- och mobbningskampanj. Bakom kampanjer står politiker och den ekonomiska makteliten med lobbyisterna från Svenskt Näringsliv i spetsen. Via osaklig argumentation, falsk information och ren och skär härskarteknik försöker dom vinna opinion för sin sakfråga. I detta fall handlar det om att göra människor positiva till lönedumpning, bland annat genom att hävda att arbetarna har det för bra, men också genom att ställa arbetarklass mot arbetarklass. Det är en strategi som makteliten sysslat med länge, enbart för att människor inte ska rikta uppmärksamheten uppåt.
Några som utsatts minst lika allvarligt som sopåkarna är lastbilschaufförerna som utmålades som överbetalda lyxlirare av dåvarande VD:n för Biltrafikens arbetsgivareförbund, Göran Ljungström. Konflikten gällde utrikesförarnas strejk 1996 och Ljungström valde exakt samma ordval som redarföretagarna hade använt i befälsstrejken åren dessförinnan. Någon självkritik yppades aldrig. Istället valde arbetsköparsidan att ställa chaufförer mot chaufförer.
– Jämfört med inrikesförarna är det här en lyxstrejk, sade Göran Ljungström till Dagens Nyheter.
2003 hade elektrikerna det också för bra. Åtminstone enligt arbetsköparna och enligt högerpress.
Elektrikerna på Skanska Electro strejkade för bättre villkor. Bland annat krävde man extra stresstillägg och kompensation för hälsofarlig arbetstakt under längre tid. Lyxstrejk, enligt arbetsköparen.
”Det är en lyxstrejk som har stoppat byggen på skolor och sjukhus”, sade Skanskas dåvarande vd Bengt Nylén.
2008 hette det att landets sjuksyrror var oansvariga. Arbetsköparsidans förhandlare, Ingela Gardner Sundström, gick även ut i Aftonbladet och förklarade att det var obegripligt att landets vårdpersonal ville ha bättre villkor.
Under byggstrejken 2012 spred lobbyistjätten Svenskt Näringsliv ut att det var plåtslagarna som levde lyxliv.
– Jag tycker det är en lyxstrejk. Det borde ha gått att lösa på annat sätt än att lägga ner arbetet, sade Leif Pettersson till Svenskt Näringslivs webbsajt.
Såväl Liberalledaren Jan Björklund som LUF-ordföranden Joar Forssell har gått hårt åt hamnarbetarna i hamnkonflikten i Göteborg. De spinner på ett narrativ som gör gällande att hamnarbetarna är överbetalda grinollar, och liberaler över hela landet kräver inskränkt strejkrätt för arbetare överlag. Även om konflikten inte ens gäller lönesättningen ljuger Liberala Ungdomsförbundets ordförande om hamnarbetarnas löner – uppenbart i syfte att misskreditera dem.
Och så här fortsätter det. Det kvittar vilken yrkeskategori det än handlar om, för i högerns värld har arbetare alltid det för bra.
Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se