Kontakta oss

KRÖNIKA

Islamistisk ex-minister kräver skattemiljoner

Publicerat

den

KRÖNIKA I slutet av april förra året avgick miljöpartisten Mehmet Kaplan som bostadsminister i Sveriges regering. Orsaken var att det som många av oss redan visste nu fanns svart på vitt, nämligen Kaplans samröre med turkfascistiska och salafistiska organisationer.

Ex-ministern startade sin karriär som ordförande för Sveriges Unga Muslimer, en organisation med kopplingar till Muslimska Brödraskapet som nyligen förlorat sina statliga bidrag på grund av sin bristande demokratiska trovärdighet. Många, däribland Nalin Pekgul (tidigare bland annat ordförande för Socialdemokratiska kvinnoförbundet), varnade för Mehmet Kaplans dolda agenda för många år sedan.

Det som till sist orsakade Kaplans fall var att han fångades på bild tillsammans med representanter för den turkiska fascistiska organisationen Bozkurlar (Grå Vargarna). Något som Aktuellt Fokus var först med att avslöja. På middagen då fotot togs fanns även Turkiska Riksförbundets dåvarande ordförande Barbaros Leylani. som dömts för hets mot folkgrupp för sin hets mot armenier vid ett tal på Sergels Torg. Fascisterna i Turkiet ägnar sig dagligen åt förföljelse, misshandel och mord på framförallt kurder. Så sent som denna vecka stormade turkiska fascister en byggarbetsplats där kurder jobbade. En av kurderna kastades bland annat ner från tredje våningen av bygget.

Nu gör sig Mehmet Kaplan åter aktuell i svenska nyhetsmedier – denna gång genom att kräva ett bättre fallskärmsavtal. 15 000 kronor mer i månaden är vad ex-ministern kräver. Hittills har Kaplan fått ut 452 967 kronor från staten; hans avgångsarvode var 127 000 kronor i månaden. Men nu vill han alltså ha mer. I maj slutade hans statsrådspension att gälla. Kaplan tycker att hans nya ersättning är för låg (15 566 kronor per månad) och har därför överklagat beslutet till Förvaltningsrätten.

Det finns egentligen inte mycket att säga. Det svenska systemet är konstruerat så att Kaplan, fascist och salafist eller ej, har rätt till ersättning för sina tidigare uppdrag. Det faktum att han egentligen inte borde ha en krona är en annan sak. En person med heder och självkänsla hade troligen helt enkelt avstått från att leva på svenska arbetares pengar. Men en sak är säker, heder och självkänsla är två ord som väldigt långt ifrån beskriver Mehmet Kaplan.

 

Jonas Lundgren
jonas.lundgren@aktuelltfokus.se