Kontakta oss

LEDARE

Gör om och gör rätt Syndikalisterna!

Publicerat

den

LEDARE När Syndikalisterna prioriterade att bua åt nazister i en förort på första maj tappade dom drygt två tredjedelar av sina sedvanliga demonstrationsdeltagare. Är det verkligen värt det?

Jag minns första gången jag skulle organisera ett första maj-möte. Det var 2005 i en liten skånsk kommun som heter Klippan och jag var aktiv i dåtida versionen av Alternativ för Sverige, Nationaldemokraterna det vill säga. Framförallt minns jag diskussionerna som pågick i vänsterleden på den tiden. Av sin vana trogen kände en del aktivister att dom ville arrangera motdemonstration. Desto fler satte ner foten och tyckte motsatsen, det vill säga att man skulle ignorera oss den dagen.

1 maj kom. Ett tjugotal ND:are var på plats och ett hundratal ortsbor hade tagit sig till torget för att lyssna på talen. Jag citerade Per-Albin Hansson. Inga skrikande motdemonstranter var där. En lokaljournalist var på plats och i buskarna en bit därifrån satt en fotograf från Expo och försökte smälta in med grenverk och blad.

Samtidigt som vi höll vår marginaliserade lilla samling demonstrerade tiotusentals vänsteraktivister i Malmö, Lund, Helsingborg, Kristianstad, Ängelholm, Hässleholm och i en rad andra skånska kommuner. Vårt torgmöte gav inte den publicitet jag hade räknat med att Nationaldemokraterna skulle få. Mediernas fokus hamnade på statsminister Göran Persson, arbetarrörelsen och kommunister.

Låt oss förflytta oss till nutiden istället. Idag är jag antifascist, öppen socialist och har precis bevittnat att Sveriges mest marginaliserade nazister precis har haft en lyckad demonstration i Kungälv. Inte lyckad i avseende av att det blev någon seger, för det var det verkligen inte. Utan lyckad eftersom det gav NMR mer publicitet än statsminister Stefan Löfven och valfri vänstergrupp på nätet. Sedan valet har NMR tappat en hel del aktivister. Därför behövde dom det här för att stärka organisationens varumärke. Samt för i sedvanlig ordning kunna rekrytera unga rasistiska män på Flashback som våldsrunkar till NMR på Youtube och VK. Att NMR-nazister blev överrösta med frukt och burop förändrar inte detta faktum.

Enligt Aktuellt Fokus utsände i Kungälv var det drygt 250 nazister på platsen. Motdemonstranterna var betydligt fler än så. Mellan 800-1000 personer enligt diverse uppgifter. Det innebär att NMR hade lagt ner mycket energi på organisering och att de interna avhoppen inte har påverkat organisationens kärnaktivister.

Inför motdemonstrationen i Kungälv hade Syndikalistisk 1 maj gått ut med att man skulle senarelägga sin traditionella första maj-demonstration i Göteborg. Beslutet föregicks av ett väldigt långt samtal. Motiveringen var att människor inte skulle behöva välja mellan att demonstrera och motdemonstrera på samma dag. Men när det väl var dags för Syndikalistisk första maj hade bara 700 personer dykt upp, en knapp tredjedel mot vad som brukar demonstrera i Göteborg. Det där med att senarelägga demonstrationen på grund av 250 nazister med sneda slipsar var kanske inte så lyckat.

Jag tycker att det är synd att Syndikalistisk 1 maj tappade så många deltagare. Inte minst på grund av de högaktuella hoten mot arbetsrätten och strejkrätten. Ju fler som hade varit ute på gatorna och visat motstånd mot den nyliberala S-politiken desto bättre. Just därför hoppas jag att syndikalister och autonoma lär sig av den här läxan och prioriterar arbetarrörelsen på arbetarrörelsens dag hädanefter.

Kim Fredriksson – före detta organisatör och strateg inom Nationaldemokraterna och Nordisk Ungdom. Numera journalist, föreläsare och verksam i arbetarrörelsen.
redaktionen@aktuelltfokus.se