Kontakta oss

INRIKES

Systemkritiken försvann när MVT intervjuade demonstranter utanför Försäkringskassan

Publicerat

den

MEDIA 95 procent av intervjun kritiserade demokratiaktivisterna klassamhället och politikerkorruptionen. När Motala Vadstena Tidning publicerade artikeln visade det sig att nästan all systemkritik hade gallrats bort. ”Högermedia är som högermedia är” säger en av aktivisterna till Aktuellt Fokus.

Under lördagen befann sig medlemmar ur aktivistnätverket Folket Först i Motala för att delta i en landsomfattande protestaktion mot Försäkringskassan. Väl på plats blev de snabbt intervjuade av den lokala tidningen Motala-Vadstena Tidning.
 
Till tidningen påpekade aktivisterna det orimliga med att rika riksdagsledamöter höjer sina egna löner och fuskar till sig bidrag medan sjuka och låginkomsttagare blir systematiskt ifrågasatta och utförsäkrade. 
 
Trots att reportern spelade in intervjun så blev den färdiga artikeln inte riktigt som väntat. MVT hade nämligen censurerat bort all kritik mot klassamhället och den ökande politikerkorruptionen. Iställer beskriver tidningen aktivisternas färdväg från Linköping till Motala samt hur Försäkringskassan påverkat en av aktivisterna. 
 
– Jag är inte ett dugg förvånad egentligen. Nio av tio tidningar ägs ju av liberala borgare idag. Borgerlig press lyfter gärna fram det man har att säga så länge det stannar vid ens personliga berättelser, försöker man framföra någon form av systemkritik på riktigt så blir det för mycket, säger aktivisten Emil från aktivistnätverket Folket Först.
 

Här är några av citaten som MVT valde att ta bort

“Jag tycker det är sjukt att politiker obehindrat kan utnyttja systemet och plocka ut bostadsbidrag som de har ljugit sig till. Samtidigt som alla dessa människor mister sin ersättning trots att de är svårt sjuka, och tvingas söka arbete trots att de inte är i närheten av arbetsföra.” – Daniel, aktivist från Folket Först.
 
“Ja, som Daniel säger så är det värt att nämna att det finns en klassdimension i det hela. Det är riksdagspolitikerna som tar de beslut som gör att svårt sjuka människor tvingas leva såhär. Samtidigt så höjer de sina egna löner, och mjölkar ur ännu mer pengar genom bidragsfusk. Är det verkligen rimligt?” – Emil, aktivist från Folket Först

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se