Kontakta oss

INRIKES

Seminarium för yttrandefrihet nekar oliktänkande

Publicerat

den

YTTRANDEFRIHET Den 18 januari ska den nystartade föreningen, Yttrandefrihetsombudmannen, hålla ett heldagsseminarium under parollen ”Vad fan får man säga”. Men det är bara människor med liknande åsikter som får komma till tals. Bakom seminariet står de bägge högernationalisterna Ola Bengtsson och Jan Sjunnesson.

”En eftermiddag om yttrandefrihet” så försöker den nystartade föreningen, Yttrandefrihetsombudsmannen, marknadsföra sitt kommande seminarium. Men någon yttrandefrihet är det inte på tal om. När Kommunalaren tillika Aktuellt Fokus krönikör, Loan Sundman, bad att få talartid för att diskutera frågan om yttrandefriheten för arbetare på jobbet så fick hon kalla handen. Mötet om yttrandefrihet ville nämligen inte att frågan skulle diskuteras.

– Jag vände mig direkt till Jan Sjunnesson och sa att jag ville bli uppsatt på talarlistan till seminariet för att tala om hur yttrandefriheten hotas av lobbyisterna från Svensk Näringsliv. Då blev det tvärstopp och Yttrandefrihetsombudsmannen vägrade låta oliktänkande komma till tals.

Vad ville du tala om?

– Som aktiv inom arbetarrörelsen så ser jag hur medlemmarna inom kommunal inte ens vågar påtala oegentligheter och dålig arbetsmiljö på jobbet. Så sent som i valrörelsen 2018 gick dessutom Svenskt Näringsliv ut med att organisationen ville förbjuda arbetare från att prata politik på jobbet. Förra året kunde vi dessutom se att vinstdrivande friskolor stängde av elever efter att dessa hade kritiserat skolan. Det här är viktiga frågor som berör väldigt många människor. Det ville jag tala om.

Vad fick du för reaktion när du hörde av dig?

– Det blev undanflykter och luddiga bortförklaringar om att upplägget inte passade säger Loan Sundman och fortsätter.
– Ja vad fan får man säga egentligen? Uppenbarligen så får man inte tala om arbetarklassens behov av yttrandefrihet för den så kallade Yttrandefrihetsombudsmannen.

Bara likasinnade får tala

På sociala medier skyller organisatören Jan Sjunnesson på att upplägget inte passar. På talarlistan hos Yttrandefrihetsombudsmannen återfinns bara människor som på ett eller annat sätt ingår i den högernationalistiska miljön. Bland de utannonserade talarna finns bland annat författaren Katerina Janouch, Jonas Persson, Åsa Westerberg och flera andra nykonservativa och nationalister. Inga andra har bjudits in för att tala. Seminariet är tänkt att hållas i Alviks kulturhus i Stockholm.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se