Kontakta oss

INRIKES

Granskningen visar hur SD-riksdagsmännen säljer sig för lyxmiddagar

Publicerat

den

INRIKES| SD har tidigare nekat till att partiet skulle ha relationer med den ekonomiska makteliten. Partiledaren Jimmie Åkesson har till och med kallat påståendet för lögn. Idag kunde Expressen avslöja att kontakterna är djupare än vad man tidigare har trott – Lobbyister har till och med publicerat riksdagsmotioner i partiets namn.

Sverigedemokraternas relation med den ekonomiska makteliten är mycket djupare än vad som tidigare har kommit fram. Avslöjandet visar ett lättpåverkat parti vars företrädare har låtit sig bjudas ut av lobbyister på Stockholms dyra överklasskrogar. Bland annat har SD:s rättspolitiska talesperson Kent Ekeroth och partiets kandidat till finansministerposten, Oscar Sjöstedt låtit sig bjudas på lyxlunch av Joakim Nilsson, kommunikationsdirektör på JTI Sweden. Lunchen skedde på Grand Hotels veranda i centrala Stockholm.

Efter lyxlunchen ska JTI lobbyisten Joakim Nilsson skickat fem rapporter till SD-riksdagsmännen. När Expressen försökte få ut den rapporterna visar det sig att en av dem är en sekretessbelagd rapport från riksdagens utredningstjänst.

Lät lobbyist skriva riksdagsmotion

När SD-politiker tidigare har nekat till att ha relationer med den ekonomiska makteliten har de hävdat att partiet för samtal med alla möjliga aktörer i samhället. Expressens granskning visar däremot hur SD-politiker har tillåtit lobbyister att publicera riksdagsmotioner i deras namn.

När Jägareförbundets dåvarande juridiska chef Anders Grahn inledde sina kontakter med partiet 2014 slutade det med att SD-riksdagsmännen lät Jägareförbundet bestämma över partiets jaktpolitik. Via riksdagsmännen Josef Fransson, Runar Filper och Anders Forsberg lämnades SD:s jaktmotion in till riksdagen där Jägareförbundet hade fått diktera innehållet. När Expressen frågar Anders Grahn han blev nöjd med lobbyismen svarar han: ”Ja, det vore konstigt annars”.

Några månader senare belönades SD-riksdagsmännen av Jägareförbundets lobbyist genom en bjudmiddag på Ardbeg Embassy i Gamla stan i Stockholm. Enligt Expressen är restaurangen specialiserad på exklusiva whiskysorter, där den mest exklusiva kostar 1 800 kronor för en centiliter.

Expressens granskning visar att relationerna med den ekonomiska makteliten är betydligt djupare än vad som tidigare har framkommit. Grävarbetet och intervjuerna med de skyldiga politikerna visar målar även upp bilden av ett lättköpt parti. Den lobbyorganisation som har haft mest kontakt med Sverigedemokraterna är Svenskt Näringsliv.

Läs Expressens granskning här.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se