Kontakta oss

ARBETSLIV

Hamnfyran om storvarslet: ”Känns som en upptrappning av konflikten”

Publicerat

den

GÖTEBORG Mitt under den pågående arbetsplatkonflikten med APM Terminals varslar arbetsköparen 160 personer om uppsägning. Det meddelade arbetsköparen via media tidigare idag.

APMT:s besked kommer efter arbetsköparens fem veckor långa lockout mot arbetarna i hamnen. En åtgärd som innebär att APMT stänger hamnen under kvällar och helger. Åtgärden har kostat bolaget mer än samtliga fackliga stridsåtgärder tillsammans.

Lägger skulden på arbetarna

APM Terminals meddelade beslutet via ett pressmeddelande och en presskonferens. I pressmeddelandet lägger bolaget ensidigt skulden på de drabbade arbetarna. Enligt APMT:s VD Henrik Kristensen har Hamnfyrans övertidsblockader och punktstrejker lamslagit miljardkoncernen och gjort att APMT har förlorat kunder. Henrik Kristensen nämner däremot inte att arbetsköparens lockout har inneburit mer ekonomisk skada än samtliga fackliga stridsåtgärder tillsammans.

– Det är ett tufft men nödvändigt beslut. Vi befinner oss i en kritisk situation där punktmarkerade blockader och strejker har lamslagit vår verksamhet i över ett års tid och där vi tappat flera av våra kunder. Nu måste vi återfå deras förtroende och anpassa vår verksamhet till nuvarande volym, säger Henrik Kristensen i pressmeddelandet.

”Känns som en upptrappning av konflikten”

Enligt Hamnarbetarförbundet rör varslen mestadels arbetare, endast ett fåtal tjänstemän ska ha varslats. APM Terminals varsel kommer dessutom dagen innan APMT ska möta Hamnfyran i ett planerat medlingsmöte.

När Aktuellt Fokus talar med Eskil Rönér, förbundsordförande för Hamnfyran i Göteborg säger han att det känns som att arbetsköparen trappar upp konflikten ytterligare.
– Imorgon fortsätter medlingssamtalen och idag lägger man ett varsel på 160 anställda. Spontant säger jag att det känns som en upptrappning av konflikten, säger Eskil Rönér.

Aktuellt Fokus kommer återkomma i ärendet.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se