Kontakta oss

ARBETSLIV

Annie Lööfs nyliberala lögnattack mot hamnarbetarna

Publicerat

den

GÖTEBORG När Centerpartiets partiledare argumenterar för inskränkningar i strejkrätten gör hon det genom att ljuga om hamnarbetarna i privatägda Göteborgs hamn. Bland annat ger hon hamnarbetarna ensidigt skulden för APMT:s stridsåtgärder.

Det är i en debattartikel i GP som Centerpartiets partiledare Annie Lööf argumenterar för inskränkningar i strejkrätten. I debattartikeln hyllar hon Socialdemokraternas utredning i frågan men uppger att Centerpartiet är oroliga för att Socialdemokraterna inte kommer våga klippa vingarna av fackförbunden.

”Socialdemokraterna har tillsatt en utredning för att komma framåt i den här konflikten. Det är bra, men vi är oroliga att Socialdemokraterna inte kommer att våga genomföra förändringarna när utredningen är klar.” skriver Annie Lööf.

Ljuger om arbetarna

Enligt Annie Lööf är det fel att den nuvarande lagstiftningen ger skydd åt arbetarklassen. Dessutom lägger hon ensidigt skulden på arbetarna i hamnkonflikten och skriver att de organiserade arbetarna inte tar ansvar.

”Situationen i Göteborgs hamn har pågått för länge. Enligt nuvarande lagstiftning är det upp till parterna att hantera och reglera samhällsfarliga konflikter. Det kräver att parterna inser effekten av sitt handlande och att de agerar ansvarsfullt. Det aktuella fallet i Göteborgs hamn är ett exempel på när ena parten inte tar detta ansvar.” skriver Annie Lööf.

När Annie Lööf och Centerpartiet lägger skulden på arbetarna i Göteborgs hamn och skriver att dessa inte tar ansvar så ljuger hon. 2017 gick Hamnarbetarförbundet ut i strejk i sammanlagt 8 timmar. Samtidigt stod arbetsköparen och ägaren APM Terminals för 87 procent av alla konflikttimmar i hela Sverige.

Arbetsköparens stridsåtgärder resulterade bland annat i en utestängning av kollektivanställda och en total nedstängning av terminalen alla vardagar mellan klockan 16.00 och 07.00 i över en månad. AMP Terminals agerande ledde till ett totalt produktionsbortfall på 371 timmar.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se