Kontakta oss

INRIKES

Thord var med och byggde upp SD – Idag demonstrerar han mot partiets extrema privatiseringspolitik

Publicerat

den

INRIKES| När han var ordförande för Sverigedemokraterna gav hans arbete partiet dess första parlamentariska genombrott. Idag demonstrerar han mot Sverigedemokraterna och kallar partiets extrema privatiseringspolitik för förskräcklig. Aktuellt Fokus har talat med Thord Lindblom före detta ordförande för SD Landskrona.

Idag fylldes Landskrona gator av lokalbor som demonstrerade mot den styrande fyrklöverns extrema utförsäljningsplaner av Landskronabornas bostäder i Landskronahem. Över 1200 lägenheter riskerar att säljas till det kapitalistiska storbolaget Stena Fastigheter. Skyldiga för utförsäljningsplanerna är Liberalerna, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet som styr Landskrona via en informell fyrklöver där Sverigedemokraterna endast är opposition på pappret.

En av de som demonstrerade mot den extrema privatiseringspolitiken var Sverigedemokraternas före detta ordförande i Landskrona, Thord Lindblom. När Aktuellt Fokus frågar hur han som före detta SD-ordförande ser på Sverigedemokraternas politik idag säger han att den är förskräcklig.

– De har inga problem med att satsa enorma resurser på att göra det attraktivt för de rika i Borstahusen men när det gäller arbetarområden saknas det samma vilja. Jag tycker det är en förskräcklig politik säger Thord Lindblom till Aktuellt Fokus.

Trots att Thord Lindblom är djupt kritisk mot sitt före detta parti är han eftertänksam när han utvecklar sina resonemang men grundfundamentet i Lindbloms kritik vänder sig mot Sverigedemokraternas svågerpolitik och kapitalistiska ställningstagande.

– De bryr sig inte om väljarna. Det enda de bryr sig om är pengar.

Varför valde du att delta i dagens demonstration?

– Jag är emot privatiseringen av Sandvången och Pilängen. Det är helt fel väg för Landskrona. Vi borde ta hand om de här områdena istället för att sälja ut. Att man dessutom privatiserar äldrevården är något jag starkt vänder mig emot.

Den före detta SD-ordföranden menar även på att samtliga politiker är bakbundna av den anarkistiska marknadsekonomin och att Landskronas styrande politiker dansar efter det kommunala bolaget Stadsutveckling AB:s pipa.

– Man ska inte tro att Torkild Strandberg, Stefan Olsson och Carina Herrstedt och de andra skapar affärerna själva. De dansar bara efter Stadsutveckling AB:s pipa.

Patriotiska skäl bakom SD-motståndet

När Aktuellt Fokus ber Thord utveckla sitt motstånd mot maktelitens privatiseringspolitik säger han att han drivs av en vilja att bevara de arbetarområden han själv växte upp i. Samtidigt som ansvariga Liberalerna, Sverigedemokraterna och Moderaterna har haft det politiska ansvaret för Landskronahem har underhållet stagnerat. Idag använder partierna den dåliga skötseln som ett argument att sälja ut hyresgästernas hem. Enligt Thord Lindblom borde man rusta upp Landskrona istället för att sälja ut stadens arbetarklass. Vilket även skulle kunna resultera i fler arbetstillfällen i staden.

– Det är absolut inga fel på dessa områden. Det är fina områden med många fina lägenheter. Det är fel väg att gå att sälja ut när man kan förvalta och bygga ut det vi har säger Thord Lindblom.

Thord Lindblom säger även att det är av patriotiska skäl till att är motståndare till den extrema privatiseringspolitiken.

– Man värnar ju knappast folket när man säljer ut tryggheten och privatiserar allt som kommer i ens väg. Det är inte patriotism att sälja ut våra äldreboenden. Jag ser det snarare som motsatsen säger Thord Lindblom till Aktuellt Fokus.

Fakta Thord Lindblom

Thord Lindblom blev känd för den breda allmänheten efter valet 2006 när han ledde Sverigedemokraterna i Landskrona 22 procent i kommunvalet. Det dåtida rekordvalet gav partiet enorm publicitet och ledde bland annat till att Lindblom fick föra ut partiets budskap i en rad rikstäckande medier. Thord Lindbloms arbete var banbrytande för Sverigedemokraterna och innebar att Sverigedemokraterna bröt stämpeln som ett litet och marginaliserat parti.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se