Kontakta oss

NOTISER

Han var Socialdemokraternas affischnamn i valet – gjorde vinster i välfärden på 20 miljoner

Publicerat

den

sosse
POLITIKERELITEN | Snacka om girighet. Den tidigare S-politikern Ilija Batljan, 48, är en av fyra toppchefer på fastighetsbolaget Rikshem som får dela på 60 miljoner kronor.

Ilija Batljan var tidigare landstingsråd i Stockholm och ett av socialdemokraternas affischnamn. Han nämndes under en period som tänkbar efterträdare till Mona Sahlin på partiets ordförandepost. Men i februari 2011 lämnade han överraskande politiken. I stället gick han vidare till näringslivet och det halvstatliga fastighetsbolaget Dombron, numera omdöpt till Rikshem.

Miljoner i vinst till cheferna – svenska pensionssparare får betala
Som ny vice vd erbjöds han möjlighet att köpa konvertibler, en sorts skuldbrev som senare skulle kunna bytas mot aktier till en förutbestämd och förmånlig kurs. Det skulle därmed vara en möjlighet för cheferna att på sikt bli delägare. Tillsammans med några andra toppchefer satsade han 50 miljoner kronor. Skuldbrevet löpte egentligen fram till maj 2016. Men tidigare i år valde Rikshem att lösa lånet i förtid för 118 miljoner kronor.
De fyra cheferna får därmed dela på 60–70 miljoner kronor. Pengarna kommer från svenska pensionssparare: Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och pensionsbolaget AMF och kallar sig gärna ”den nationella allmännyttan”.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se