Kontakta oss

INRIKES

Hanif Bali (M) hängde ut SD-vänliga pensionärer som vänster-näthatare!

Publicerat

den

INRIKES| Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali hängde ut flera näthatare samtidigt som han insinuerade att hatet ska ha kommit från vänsterhåll. När Aktuellt Fokus granskar de uthängda personerna visar det sig att majoriteten är pensionärer som är öppna SD-sympatisörer.

Efter Aktuellt Fokus uppmärksammande av M-riksdagsmannen Hanif Balis syn på sociala skyddsnät har han fått ta emot mängder med kritik. I kölvattnet av kritiken har det även förekommit rasistiska kränkningar och även direkta dödsönskningar av högerpolitikern. När Hanif Bali uppmärksammar hoten och rasismen inför sina 36 000 följare på Twitter insinuerar han att det är vänstern som ligger bakom hatet.

”Lögner är fint när det sker från vänster – och slutar i krav på nackskott.” skriver han samtidigt som han postar flera skärmdumpar där näthatarnas Facebookprofiler är fullt synliga. Strax före uthängningen anklagade Hanif Bali Aktuellt Fokus för att sprida så kallade ”fake news”. Vidare menar han att det är vänstergrupper på Facebook som har delat AF:s artikel om honom.

Kom hatet från vänster?

När Aktuellt Fokus granskar Hanif Balis skärmdumpar tar det inte många minuter förrän det står klart att inte en enda vänstersympatisör återfinns bland de uthängda näthatarna. Alla förutom en är högersympatisörer. Flera av de uthängda är dessutom pensionärer som är öppna med att de sympatiserar med Sverigedemokraterna.

När Aktuellt Fokus går igenom bilderna på de uthängda tar det inte lång tid förrän vi har identifierat 7 av de totalt 8 uthängda personerna. Den äldsta bland de uthängda är en 76-årig kvinnlig SD-sympatisör.

Person 1. 72-årig kvinna från Burlöv. Öppen SD-sympatisör.
Person 2. 76-årig kvinna från Löddeköpinge. Öppen SD-sympatisör.
Person 3. 40-årig kvinna från Ånge. Öppen SD-sympatisör som hyllar högerradikala Soldiers of Odin.
Person 4. 55-årig man från Avesta. Öppen SD-sympatisör.
Person 5. Oidentifierad man i 50-års åldern. SD-sympatisör, utger sig för att vara egenföretagare.
Person 6. 69-årig man från Skoghall. Pro-sionist som säger sig ”Stå upp för Peter Springare”.
Person 7. 67-årig man från Upplands Väsby. Öppen anti-facklig SD-sympatisör.
Person 8. 66-årig man från Vänersborg. Sympatisör till Socialdemokraterna.

Ingen av de personer som Hanif Bali hänger ut kan betraktas som vänster. Men trots det insinuerade Hanif Bali att hatet ska ha kommit från just vänstern.

Vänstergrupper på Facebook?

När vi granskar Hanif Balis påstående att det skulle var vänstergrupper på Facebook som spred AF:s artikel så stämmer det endast delvis. Flera Facebooksidor med öppna vänstersympatier delade artikeln. Men det gjorde även ett stort antal högerorienterade sidor på Facebook. Artikeln delades även i slutna rasistiska grupper och sidor som bland annat brukar dela nyheter från SD-närstående Nyheter Idag och fascistkopplade Fria Tider. Bland sidorna återfinns bland annat en EU-kritisk sida som förespråkar sänkta skatter.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se