Kontakta oss

NOTISER

Syraattacken hyllas av antitiggeri-förespråkarna på nätet

Publicerat

den

syra3

INRIKES | Syraattacken mot EU-migranter i Stockholm på nationaldagen hyllas i Facebooks större så kallade antitiggeri-grupper. Kommentar efter kommentar hyllar våldet mot fattiga och utsatta hemlösa. Flera anser även att mer våld är befogat. I gruppen ”Nej till tiggeri i Sverige” som har över 4500 medlemmar vill förespråkarna av tiggeri-förbud se mer våld gatorna. ” Bara att tömma ett bilbatteri, står ju lite överallt ute.” skriver en av medlemmarna i gruppen. ” Kunde inte ske något bättre, BRA JOBBAT !” skriver en annan.

Rå våldsbejakande rasism

En del av gruppmeddelarna upprörs över den råa, rasistiska och våldsbejakande tonen i gruppen. När de yttrar sig får de snabbt mothugg. En kvinna som skriver om EU-migranternas sociala situation får genast höra att problemet med hemlöshet och fattigdom bland EU-migranter inte är ett socialt problem då det enligt rasistlogiken skulle röra sig om ett ”zigenarproblem”.

Riktar misstankarna mot muslimer

Trots att väldigt lite information finns tillgängligt för tillfället har förbudsförespråkarna skapat egna teorier. Bland annat påstår sprider man bilden att det skulle röra sig om muslimska gärningsmän. En gruppmedlem skriver att det kan röra sig komikern Özz Nujens landsmän, en klar anspelning på en artikel på den högerreaktionära hatsajten Avpixlat som publicerades i veckan efter att en man med invandrarbakgrund gripits för misshandel av en hemlös EU-migrant.

Det är inte bara på sociala medier som hatet flödar. I kommentarsfältet till hatsajten Exponerat vräks den våldsbejakande rasismen på ytterligare. ” Äh, lite syra i plytet piggar väl bara upp i tristessen för en tiggare.” skriver signaturen, ”Bill”.

syra1

syra2

 

Redaktionen
redaktionen@aktuellfokus.se