Kontakta oss

KRÖNIKA

Projekt Ekerö var en pojkrumsdröm – Staffanstorp är verklighet

Publicerat

den

KRÖNIKA I december 2018 utbröt en storm i Sveriges radikala högerkretsar. Ledarsidorna hade avslöjat nätverket ”Hållbart Sverige”, ett semihemligt högernätverk med extremt storslagna planer.

Med hjälp av dold inspelningsutrustning och intensivt researcharbete infiltrerade frilansjournalisten Andreas Henriksson ”Hållbart Sverige”. På detta sätt kunde han kartlägga nätverkets strukturer och medlemmar. Bland medlemmarna återfinns förtroendevalda politiker, tjänstemän och opinionsbildare. Alla med en sak gemensamt – de tillhör den borgerliga högern och vill utmana den liberala demokratin.

Skrattretande pojkrumsdrömmar

När man läser Ledarsidornas avslöjande är det svårt att hålla sig för skratt.  Mest skrattretande är nätverkets uppmaning till beväpning och motstånd mot statsmakten. Vad ska en samling nyradikaliserade medelålders borgare med pressveck göra mot nationella insatsstyrkan? Snacka om för stora pojkrumsdrömmar.

Nätverkets viktigaste mål är att förhindra den så kallade “islamiseringen av Sverige”. Samt “förhindra att svensken blir en minoritet i sitt eget land”. För att uppnå dessa mål uppfann nätverket sin masterplan: man skulle skapa ”svenska kolonier” där invandrare ska känna sig så ovälkomna som möjligt.

Själva kallar dom det för  ”Projekt Ekerö”. För att lyckas med projektet planerar man att ta makten över en kommun i kommunvalet 2022. Maktövertagandet ska ske med hjälp av valfusk, bland annat genom att skenskriva medlemmar i kommunen och utnyttja deras röster i kommunvalet. Efter maktövertagandet är planen att borgarna ska börja motarbeta staten och den liberala demokratin, bland annat genom att utmana rådande lagstiftning och samhällsnormer.

Jämför sig Asterix och Obelix

Med några år kvar tills kommunvalet 2022 kan man konstatera att det inte behövs några medelålders pojkrumsdrömmar om en politisk höger som utmanar den liberala demokratin. Åtminstone inte sen Moderaterna och Sverigedemokraterna började styra ihop i Staffanstorp.

I Staffanstorp har borgarna inga storslagna pojkrumsdrömmar. Här har dom nästan gjort slag i saken och jämför sig själva med seriefigurerna Asterix och Obelix.

Sedan valet 2018 har Staffanstorp utmärkt sig genom att försöka utmana rådande lagstiftning och göra livet så surt som möjligt för kommunens minoriteter. Det senaste draget var beslutet att förbjuda huvudduk för förskole- och grundskolebarn upp till 12 år – trots att förskolelärare i kommunen vittnar om att det inte finns några barn som bär huvudduk i Staffanstorps förskolor.

Utmanar staten och den liberala hegemonin

Listan över hur Staffanstorp har försökt utmana staten och den liberala hegemonin är lång. Här är några exempel.

Antalet IS-terrorister som har återvänt från Syrien och Irak för att bosätta sig i Staffanstorp är exakt noll. Kommunen har aldrig haft några kända problem med våldsamma islamister heller. Trots det beslutade M, SD med flera att neka återvändande IS-terrorister socialbidrag. Med andra ord tom symbolpolitik som kostade skattepengar att driva igenom.

Staffanstorp har förbjudit specialkost för judiska barn i skolorna. ”Jag tycker att det är viktigt att skolan hålls neutral från religionsutövande. Att man är informerande om religioner snarare än praktiserande”, sa kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson till Sydsvenskan efter beslutet. Några krav på att om förbjuda skolavslutningar i kyrkan har inte förts fram.

Kommunen har även begärt utträde från Kommunförbundet. Detta motiverade man med att medlemskostnaden var för hög. Dessförinnan hade Moderaterna och Sverigedemokraterna drivit igenom dubbel ersättning till politiska tjänstemän.

Staffanstorp har även bedrivit en antifacklig linje i kommunen. För detta har kommunen dömts för systematiska brott mot medbestämmandelagen.

Trots att lagen säger att alla kommuner måste ta ansvar i flyktingmottagningen har Staffanstorp infört flyktingstopp. De få flyktingar som har kommit till kommunen på senare tid har placerats i husvagnar och skickats iväg till andra skånska kommuner.

Vem behöver pojkrumsdrömmar om Ekerö när Staffanstorp finns rakt framför ögonen?

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se