Kontakta oss

ARBETSLIV

SD-väljare sågar förslaget om avskaffade skyddsombud

Publicerat

den

INRIKES   Arbetsplatsolyckorna skenar och alltfler arbetare dödas på jobbet. Samtidigt föreslår Sverigedemokraterna att skyddsombuden ska plockas bort och ersättas med rådgivare på Arbetsmiljöverket. Ett förslag som skulle leda till ökade arbetsplatsolyckor istället för färre.

Siffrorna talar sitt tydliga språk – antalet arbetsrelaterade dödsolyckor ökar. Fram tills idag den 15 oktober har 50 personer dödats på jobbet. 2018 var fjärde året i rad som antalet arbetsrelaterade dödsolyckor ökade, då dödades 58 personer. Trots att majoriteten av dagens olyckor hade kunnat förhindras med hjälp av skyddsombud föreslår Sverigedemokraterna att dagens skyddsombud ska plockas bort. Det framgår i Sverigedemokraternas budgetförslag som partiet släppte i dagarna.

På sociala medier motiverar Jimmie Åkesson förslaget med att Sverigedemokraterna vill missgynna Socialdemokraterna som man anser har för nära band med fackförbunden. Att . ”Vårt förslag missgynnar ingen arbetstagare. Tvärtom. Däremot missgynnas möjligen det socialdemokratiska partiet.”, skriver Åkesson på Twitter. Problemet är bara den att sossarna inte har med skyddsombuden att göra. Dagens system innebär att arbetarna nominerar och röstar fram någon av sina arbetskamrater till skyddsombud. Allt som oftast någon som kan arbetsplatsen och som kan stå upp emot företagsägarna eller chefen. Detta vill Sverigedemokraterna ta bort genom att dumpa över ansvaret på tjänstemän på Arbetsmiljöverket. Enligt Sverigedemokraterna är dagens skyddsombud alltför lojala gentemot sina arbetskamrater. För att råda bot på det vill partiet byta ut skyddsombuden mot arbetsmiljörådgivare. På sida 33 i budgeten kan man bland annat läsa att partiet vill införa ”oberoende arbetsmiljörådgivare, helt fristående från arbetstagarorganisationerna, underställda Arbetsmiljöverket”.

SD-väljare: ”vad fan är det här?”

Sverigedemokraternas förslag har väckt kraftiga reaktioner ute på arbetsplatserna. Medans direktörerna jublar väcker förslaget oro bland många arbetare, vilket inkluderar arbetare som röstar på SD. Aktuellt Fokus har pratat med industriarbetaren och SD-väljaren Gustav Mattsson från Kronoberg. När vi visar honom Jimmie Åkessons utspel och Sverigedemokraterna budgetförslaget utbrister han, ”vad fan är det här?”.

– Alltså vad fan är det här? Vad snackar dom om? Jag har själv varit skyddsombud och det har fan inte med sossarna att göra, säger Gustav Mattsson.

Vad tycker du om förslaget?

– Det här är ju inte bra. Kontakten och kommunikationen mellan oss som jobbar på golvet och cheferna försvinner ju. Jag fattar inte hur dom tänker.

Vad menar du?

– Det är inget politiksnack när man utnämner en arbetskamrat till skyddsombud. Politik kan man syssla med fritiden eller snacka om vid fikaborden men inte när man jobbar. Jag har själv varit skyddsombud och vet hur det fungerar. Dessutom begriper jag inte varför någon på Arbetsmiljöverket skulle ha mer kunskap om min arbetsplats än vi som jobbar där. Vad är problemet med demokratiskt valda skyddsombud?

Vad tycker du om Jimmie Åkessons utspel om ”neutrala skyddsombud?

– Här håller jag inte med alls. Skyddsombudens uppgift är skydda arbetstagarna. Säkerheten är prio. Då kan man inte springa runt och leka neutral gentemot chefen.

Förändrar det här din syn på SD?

– Det vet jag inte riktigt. Jag blir mest förvånad över hur dålig koll dom har, men jag kommer inte sluta rösta SD bara på grund av ett dåligt förslag.

Lek med tanken och säg att SD får igenom sin budget. Vad tror du konsekvenserna hade kunnat bli?

– Det hade ju inte blivit bra naturligtvis. Vi hade antagligen fått se fler skador men varför spekulera? Så länge sossarna styr med Annie Lööf kommer ju budgeten ändå inte gå igenom, säger Gustav Mattsson.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se