Kontakta oss

ARBETSLIV

Linköpingsbageri försatt i facklig blockad

Publicerat

den

LINKÖPING | Tidigt på måndagen så försatte Livsmedelsförbundet Ingeborgs Bageri/Kabes AB, i blockad. Anledningen är att arbetsköparen vägrar skriva under kollektivavtalet, vilket innebär flera tusen kronors inkomstbortfall, samt inga pensionsinbetalningar eller försäkringar för bageriets personal.

– Varför jag? Jag har många kompisar som driver bagerier och pizzerior och ingen har kollektivavtal. Ingen!

Det säger bageriets relativt nya ägare, Ahmed Mehdi, till Corren.

– Vi har en medlem som är anställd där och då har vi rätt att kräva att kollektivavtal följs. Hon får flera tusen kronor för lite varje månad. Det är inte rimligt, varken för vår medlem eller för andra bagerier som betalar avtalsenliga löner. De utsätts ju för osund konkurrens, säger Lena Persson.

Aktuellt Fokus var på plats under eftermiddagen och ställde tre snabba frågor till blockadvakterna.

Är det vanligt att arbetsgivare i livsmedelsbranschen vägrar skriva under kollektivavtal?
– Nej det är inte så vanligt, det är rätt så ovanligt faktiskt. De flesta gånger brukar det lösa sig med medlingsinstitutets hjälp, visst att det är en annan process men det brukar sällan leda till blockad.

Vad ser ni för fördelar med blockad som facklig stridsmetod?
– Den är effektiv, det brukar inte bli långdraget. Man brukar komma till förhandlingsbordet relativt snabbt efter att blockaden trätt i kraft.

Vad får ni för reaktioner från folk som besöker bageriet?
– Övervägande positivt faktiskt. De flesta stannar och undrar vad en blockad är, eftersom det inte är så vanligt så har inte alla med sig vad det innebär, hur det går till och varför. Många undrar om man verkligen får lov och göra så i Sverige, och det får man ju.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se