Kontakta oss

INRIKES

Här protesterar Motalaborna mot värmesänkande högerpolitikerna

Publicerat

den

Foto: Johanna Granath

INRIKES Högerstyret i Motala finansierar höjda politikerlöner med sänkt värme på kommunens äldreboenden. När kommunalrådet Kåre Friberg försvarade åtgärderna sa han att de äldre kan värma sig med filtar. Ett uttalandet han fick äta upp med råge under dagens kommunfullmäktigemöte.

Förslaget om att spara pengar genom att sänka värmen på kommunens äldreboenden gick igenom i kommunbudgeten tack vare att Sverigedemokraterna inte fällde det moderatledda högerstyret. När M-politikern Kåre Friberg försvarade åtstramningarna ansåg han att att de äldre kan värma sig med filtar om dom fryser.

– Vi vill givetvis värna om de äldre, de ska inte sitta och frysa på sina hem, de kan till exempel ha filtar, sa Kåre Friberg till Aftonbladet.

I samband med dagens kommunfullmäktigemöte fick Kåre Friberg äta upp sina uttalanden. På initiativ av läkarstudenten Linda Yngve från Kommunistiska Partiet hade flera Motalabor tagit sig till politikermötet för att skänka filtar till Kåre Friberg. Ju längre mötet pågick desto mer växte högen av filtar utanför.

Knallade in på fullmäktigemötet

Enligt Linda Yngve är Moderaternas uttalanden förkastliga och vittnar om en väldigt osund människosyn.

– Först hade vi tänkt att stå utanför och vänta på att Kåre Friberg skulle komma ut men då det tog längre tid än förväntat så bestämde vi oss för att knalla in i lokalen där politikerna höll möte. Så vi knallade in där och ganska lagom till när vi kom in så sa ordföranden att ordet var fritt. Så då tog jag ordet, påminde politikerna om Kåre Fribergs uttalanden och berättade att vi hade samlat in filtar som Kåre Friberg kan dela ut personligen, säger Linda Yngve.

Hur var reaktionerna?

– Väldigt blandade. Några politiker skrattade och tyckte att det var en schysst grej men ordföranden blev väldigt upprörd. Jag tycker det blev bra reaktioner.

Varför gjorde ni den här aktionen?

– Vi tycker inte att höjda politikerlöner ska finansieras på bekostnad av samhället och våra äldre som har begränsade medel att protestera själva, säger hon.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se