Kontakta oss

INRIKES

Terrorkopplad lurade sig förbi säkerhetskontrollerna på Sveavägen 68

Publicerat

den

INRIKES Tidigare idag kunde vi avslöja att en terrorkopplad högerextremist lurat sig till en intervju med Palmecentrets generalsekreterare. Nu kan vi även avslöja att intervjun skedde på Palmecentrets kontor på Sveavägen 68 – vilket innebär att den terrorkopplade högerextremisten i teorin hade kunnat utföra ett attentat mitt bland statsråd och högt uppsatta regeringstjänstemän.

Mitt bland statsråd, riksdagspolitiker och högt uppsatta tjänstemän på Sveavägen 68 i Stockholm, kunde en terrorkopplad högerextremist gå runt helt fritt och obehindrat genom att lura sig till en intervju med Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström. Den terrorkopplade personen har tidigare bedrivit krigsförberedelser för att återinföra den rasistiska apartheidregimen i Sydafrika.

En medarbetare på Palmecentret uppger att högerextremisten tog sig in i byggnaden under falska föreskrifter. Samma medarbetare uppger även att centret ofta utsätts för liknande försök till trollattacker, men att dessa sällan går igenom på grund av den rigorösa säkerhet som råder på Sveavägen 68.

– Vi blir utsatta för försök hela tiden, men dom kommer sällan igenom. Vi har en ganska rigorös säkerhet centralt och du kommer inte in, vi sitter ju på Sveavägen 68 tillsammans med partiet och du kommer inte in här hur som helst, säger han till Aktuellt Fokus.

Hade kunnat utföra attentat

Hade den terrorkopplade högerextremisten valt att utföra ett terrorattentat hade det alltså varit fullt möjligt för honom att utföra det mot regeringstjänstemän och högt uppsatta politiker inom regeringen. Följderna hade kunnat bli katastrofala. Att det ens är möjligt för terrorkopplade personer att ta sig in i maktens korridorer väcker frågor. Hur kan det vara möjligt? Hade Islamska Staten kunnat bluffa sig till intervjuer för att komma in i känsliga byggnader? I en intervju med Aktuellt Fokus berättar Palmecentrets generalsekretare, Anna Sundström, hur den terrorkopplade högerextremisten lyckades lura sig in i den säkerhetsklassade byggnaden.

– När han kontaktade oss så gjorde han det som student vid Försvarshögskolan. Han uppgav att han skriver en D-uppsatts vid Försvarshögskolan som handlar om hur konflikter hanteras inom ramen för det demokratiska systemet i Sydafrika. Det var mot den bakgrunden som vi tackade ja till intervjun, säger Anna Sundström i intervjun.

Genom att säga att intervjun var kopplad till hans studier på Försvarshögskolan kunde högerextremisten alltså lura Palmecentret till att ställa upp på en intervju om konflikthantering i Sydafrika. Det visade sig vara lögn, då intervjun i själva verket var en del av ett politiskt projekt som syftar till att legitimera krigsförberedande högerextremister i Sydafrika.

Terrorkoppad bedrev krigsförberedelser

Högerextremisten Jonas Nilsson var tidigare aktiv medlem i öppet nazistiska Svenska Motståndsrörelsen, numera Nordiska motståndsrörelsen. Efter att SMR omstrukturerades till NMR fortsatte han att stödja organisationen genom stödmedlemsskap. Förutom NMR-kopplingarna har Jonas Nilsson kopplingar till flera utländska militanta organisationer.

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan råder det inga tvivel om att Nordiska Motståndsrörelsen är att betrakta som en terrorrörelse. I en intervju med Dagens ETC har Ranstorp tidigare beskrivit NMR som en paramilitär grupp med vapengömmor.

– Det är definitivt en terrorgrupp. Dels vad det gäller ideologi, att man vill störta demokratin och införa ett nationalsocialistiskt styre, dels att man har paramilitära aktiviteter och vapengömmor. Tydligast blir det väl efter händelserna i Göteborg där tre individer med kopplingar till NMR skulle spränga flyktingboenden. De uppfyller rekvisiten för en terrorgrupp, säger han till Dagens ETC.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om att Nilsson rest till Sydafrika där han anslöt sig till vit-maktpartiet AWB som strider för att återinföra apartheidregimen i landet. Partiet har tränat sina medlemmar i krigföring och förbereder sig för att ta tillbaka landet genom att bedriva raskrig.

Jonas Nilsson har också varit i Ukraina och poserat i uniform med skjutvapen. I Ukraina ska han umgåtts med före detta nazisten Mikael Skillt. Skillt var en av de mest aktiva i att rekrytera svenska nazister till att delta i striderna i Ukraina. Svenska nazister har misstänkts för krigsbrott under striderna i Ukraina.

Jonas Nilsson i Ukraina

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se