Kontakta oss

INRIKES

Här rasar kommunalrådet över sin egen politik

Publicerat

den

ESKILSTUNA   Det moderata kommunalrådet blev upprörd när han såg vilket dåligt skick sonens klassrum var i och gjorde ett offentligt uttalande. Problemet är bara den att kommunalrådet själv bidragit till den dåliga standarden.

Det var under ett kvartssamtal på Djurgårdenskolan i Eskilstuna som det moderata kommunalrådet Jari Puustinen såg vilket dåligt skick skolans lokaler befinner sig i. Efter samtalet gick publicerade kommunalrådet bilder på klassrummet och skrev att han blev chockad över skicket. ”Fick en chock när man klev in i deras klassrum”, skriver Jari Puustinen på Facebook. Enligt Puustinen leder skicket till dålig studiemiljö och arbetsmiljö. ”vilken dålig studiemiljö för eleverna och en dålig arbetsmiljö för lärarna”, konstaterar M-politikern. Vad Jari Puustinen däremot inte nämner är att han själv har röstat ja till nedskärningarna för Djurgårdenskolan.

Nedskärningar för miljoner

I Eskilstuna styr Socialdemokraterna tillsammans med Jari Puustinens parti Moderaterna. Nedskärningarna i kommunens grundskolor har duggat tätt de senaste åren. Så sent som i början av året beslutade Eskilstunas politiska majoritet att driva igenom miljonbesparingar på Djurgårdsskolan. Beslutet var ett direkt led av Eskilstunas årsplan för 2020 som beslutades av majoriteten i kommunfullmäktige den 12 juni 2019. I årsplanen kräver politikerna bland annat effektiviseringar på 1,9 procent vilket innebär flera miljoner mindre till skolorna.

I början av året stod det klart att Socialdemokraterna och Moderaternas sparpaket på Djurgårdsskolan landade på över 5 miljoner kronor. Förslaget innebar att ett 15-tal tjänster skulle skäras bort. I maj och juni höll skolledningen och facket förhandlingar som motsätte sig nedskärningarna. Nedskärningarna ansågs bland annat utgöra brott mot skollagen. I augusti startade terminen. Då hade 14 tjänster försvunnit från skolan. Fackförbundet Kommunal larmade om en ohållbar situation för skolans anställda.

Aktuellt Fokus har sökt Jari Puustinen för en kommentar men han har inte velat på svara på våra frågor idag.

Vänsterpartiet: Häpnadsväckande

Från oppositionens håll är man kritiska till Jari Puustinens utspel. Aktuellt Fokus har pratat med Nathalie Söderberg som är styrelseledamot i Vänsterpartiet Eskilstuna. Enligt Söderberg är Jari Puustinens utspel om Djurgårdsskolan häpnadsväckande.

– Det är häpnadsväckande att Jari väljer att offentligt uttrycka missnöje över skolans miljö. Är det några som är medvetna om att skolan behöver mer resurser så är det personalen som jobbar där. Personal som har protesterat mot de nedskärningar i skolan som Jari och hans parti själva har beslutat om, säger Nathalie Söderberg.
Enligt Nathalie Söderberg har Moderaterna valt att inte prioritera skolan. Något som Vänsterpartiet vill ändra på genom att skjuta till 33,7 miljoner mer till skolan än vad S och M-styret har gjort.

– Han är en av få i Eskilstuna kommun som sitter på makten att ta andra beslut för skolan, men de har valt att inte prioritera det. Det blir då löjligt att i samma veva klaga på skolan är eftersatt. Vi i Vänsterpartiet Eskilstuna vill precis som personalen stoppa nedskärningarna och se till att anställda och elever på skolan har det de behöver. Därför avsätter vi 33.7 miljoner mer på skolan i vår budget.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se