Kontakta oss

KRÖNIKA

Vad f-n gnäller du om Leif Östling?

Publicerat

den

KRÖNIKA   Leif Östling har tidigare sagt att man ska kalla en spade för spade. Med det sagt: Leif Östling är en rasistisk nyliberal hycklare.

Mångmiljonären Leif Östling är i blåsväder igen. Den här gången på grund av rasistiska uttalanden i en högerextrem Youtubekanal. Själv menar han att han inte alls har sagt något rasistiskt. Men när vi tittar på vad Leif Östling faktiskt har sagt så klarnar bilden. Här har vi alltså en mångmiljonär som anser att människor från Mellanöstern och Afrika befinner sig hundra år bakåt i utvecklingen. Med Östlings logik är det därför Sverige har problem med integrationen och det är därför människor från dessa regioner snattar.

”Det man ska komma ihåg är att vi tagit in folk från Mellanöstern och Afrika och de lever i ett samhälle som vi lämnade för ungefär 100 år sedan. Det är deras känsla och uppfattning om hur ett samhälle är”. ”De är ju från helt andra livsbetingelser och normer, dessutom har de svårt att försörja sig här. Så att de går in i en affär och snattar, det är ju en del av deras försörjning i vardagen.”, säger Leif Östling i intervjun.

Det som kommunerna hade ansvar för förr har lämpats över på profitdrivande bolag. Men detta nämner han inte med ett ord. Vilket inte är så konstigt. Som före detta ordförande för Svenskt Näringsliv är han nämligen ansvarig för att Sverige ser ut som det gör. Det är nämligen just Svenskt Näringsliv som ligger bakom den nyliberala nedmonteringen av välfärdsstaten. Sedan 1970-talet har denna organisation drivit ett krig mot allt som har med välfärd, kontroll och regleringar att göra. Sedan 1990-talet har har Svenskt Näringslivs gamla förslag blivit gällande lagstiftning.

Leif Östling drar själv parallellen mellan inkomst och snatteri. Med andra ord begriper även han att det inte är iranska läkare som snor ett kilo kycklingfilé på Konsum. Trots det nämner denna näringslivsrepresentant inte ett ord om näringslivets ansvar för att människor ska få jobb med schyssta och rättvisa löner. Ej heller nämner han nedmonteringen av välfärdsstaten och konsekvenserna av det nyliberala samhällsbygget. Även här är nyliberaler som Leif Östling högst ansvarig för varför Sverige ser ut som det gör. Sedan 1980-talets bankreformer bekämpar staten hellre inflationen än arbetslösheten. Det innebär kronisk massarbetslöshet och nedpressade löner . Helt i linje med vad Östling har propagerat för tidigare. På 1990-talet började avregleringarna och massprivatiseringarna hagla ute i landet. Idag 2019 står vi där med en S-ledd regering som driver igenom ytterligare nyliberala reformer. Helt i linje med Östling och hans vänner hade propagerat för i årtionden.

Så vad fan gnäller Leif Östling om egentligen? Han borde ju vara nöjd över dagens utveckling. Han har ju fått exakt det klassamhälle han ville.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se