Kontakta oss

UTRIKES

Här stormar fransmännen BlackRocks kontor

Publicerat

den

PARIS Protesterna mot pensionsreformerna eskalerar i Frankrike. Demonstranter i Paris stormade BlackRocks kontor och sate eld på Macrons favoritrestaurang.

Demonstranterna, som uppskattas vara flera hundra i antal, bröt sig in i BlackRocks kontor i Paris och slog sönder fönster och dörrar. De skanderade slagord som krävde att företaget skulle dra tillbaka sin inblandning i pensionssystemet och stoppa investeringar i fossila bränslen.

Bakom stormningen stod flera socialister, klimataktivister och fackligt aktiva.

BlackRock har varit föremål för protester i Frankrike sedan företaget föreslog att regeringen skulle höja pensionsåldern. Protesterna har pågått i flera månader och eskalerade nyligen efter att BlackRock meddelade att det skulle investera i nya gasledningar.

Skandalomsusat företag

BlackRock är världens största kapitalförvaltningsbolag och har varit involverat i flera skandaler genom åren. Här är tre av dem:

Ecocid: 2020 upptäckte en undersökning från The Guardian och Systemic Risk Laboratories att BlackRock hade röstat emot klimatförslag mer än någon annan stor investerare. Detta inkluderade förslag om att minska utsläppen från olje- och gasproduktion, samt att rapportera om klimatförändringarnas effekter på investeringarna.

Finanskrisen: BlackRock var ett av flera finansiella institutioner som var involverade i den globala finanskrisen 2008. Bolaget hade investerat i riskabla säkerheter, inklusive buntade subprime-lån, som orsakade stora förluster. BlackRock erhöll också stora summor från den amerikanska regeringen som en del av dess räddningsåtgärder.

Konfliktintressen: BlackRock har kritiserats för att ha konfliktintressen på grund av sin stora makt och inflytande över företagsstyrningen. Bolaget äger ofta stora andelar i flera olika företag, vilket kan skapa intressekonflikter när de fattar beslut som påverkar dessa företag. BlackRock har också kritiserats för att inte agera tillräckligt för att avslöja dessa konflikter för sina kunder och investerare.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se