Kontakta oss

DEBATT

Jennie Larsson: ”Vem frågar de arbetslösa?”

Publicerat

den

Pressbild

DEBATT När medierna rapporterar om den pågående slakten av Arbetsförmedlingen är det nästan bara myndighetspersonal eller politiker som syns. Enligt debattören Jennie Larsson borde medierna även förmedla vad de arbetslösa har att säga om Arbetsförmedlingen.

Det är mycket i media om förändringen av arbetsförmedlingen, hur den ska bli fråntagen sin uppgift – att matcha arbetslösa med jobb. Generaldirektören blir intervjuad, Ylva Johansson blir intervjuad. Alla verkar oja sig och det låter som världen ska gå under, för arbetsförmedlingen gör ju ett sådant bra jobb! Eller?

Har någon hört en arbetslös få uttala sig om arbetsförmedlingens reformering, har media frågat de arbetslösa om vad arbetsförmedlingen egentligen gör för att hjälpa dem att få jobb? De som hyllar arbetsförmedlingen är antingen anställda på arbetsförmedlingen eller har aldrig haft anledning att ha kontakt med dem som arbetssökande. Medan de som påverkas mest av förändringen är helt osynliga i debatten.

Min första kontakt med arbetsförmedlingen var några dagar efter jag tagit studenten, en kvinna ringer och skäller i telefonen att jag ska minsann inte tro att jag får några pengar om jag inte jobbar, jag hann knappt få ur mig ett ord, innan luren slängdes på i örat på mig. Det visade sig vara min handläggare.

Kontakten med myndigheten har inte varit mycket bättre de gånger jag varit tvungen att ha med dem att göra. Det finns en anledning till att myndigheten kallas Arbetsförnedringen bland arbetslösa, den förmedlar inte jobb, den förmedlar åtgärder, oftast meningslösa åtgärder, som inte leder ett dugg närmare ett jobb.  Flera av mina vänner har någon gång varit arbetslösa, ingen av dem har fått hjälp till jobb av arbetsförmedlingen.

Blir det då bättre när privata aktörer ska ta över? Frågan är om det kan bli sämre. Myndigheten kommer ju dock ha sin tyngsta uppgift kvar – att kontrollera de arbetslösa. Trots att det borde vara viktigare att kontrollera de privata aktörer som ska ta över matchningen. Något myndigheten har varit alltför slapp med tidigare.

 

Jennie Larsson
redaktionen@aktuelltfokus.se