Kontakta oss

INRIKES

Historikern: Moderatpolitikern legitimerar Adolf Hitler

Publicerat

den

Faksimil SVT Play

iFOKUS    Moderatpolitikern Per Hagwall legitimerar Adolf Hitler. Det säger Victor Pressfeldt, docent i historia i en kommentar till Aktuellt Fokus. Historikern sågar även Moderatpolitikerns påstående om att den spanska diktatorn Franco inte var fascist.

Moderatpolitikern Per Hagwall förnekar att den spanska diktatorn Francisco Franco var fascist. På Twitter beskriver Hagwall Franco som konservativ och kyrklig. En beskrivning som har fått många människor att undra vad Moderatpolitikern sysslar med.

En som inte håller med om Per Hagwalls historiebeskrivning är historikern och forskaren Victor Pressfeldt. Enligt Pressfeldt råder det rätt lite tvekan om att Franco var fascist.

– Falangismen, som Franco kallade sin ideologi, brukar i regel betecknas som en fascistisk ideologi. Visst, den hade vissa skillnader mot fascismen i Tyskland och Italien – men också slående likheter. Att fascismen ser olika ut över tid och rum är ju också något man kan förvänta sig. Frågan kokar väl ner till hur man definierar fascism. Men Franco brukar i regel, även bland professionella historiker, betecknas som fascist. Jag tycker dock hans uttalande om Hitler var riktigt besvärande här, säger Victor Pressfeldt till Aktuellt Fokus.

Legitimerar Hitler

Precis som många andra undrar Victor Pressfeldt vad Per Hagwall sysslar med och hänvisar till ytterligare ett uttalande från M-politikern. I det andra Twitterinlägget jämför Hagwall den folkvalda chilenska presidenten Salvador Allende med Adolf Hitler. Victor Pressfeldt kallar Hagwalls uttalanden för anstötliga.

– Uttalandena är rent anstötliga. Dels ger han ju här Hitler någon slags demokratisk legitimitet. Varför vill han göra det? Dels sprider han propaganda som vi känner igen från Pinochet-juntan om att Allende, som ju var demokratiskt vald, skulle ha varit i färd med att avskaffa demokratin i Chile när han 1973 störtades i en militärkupp. Det är fullständigt felaktigt men uppgiften spreds ofta av vänner till Pinochet-juntan som ett sätt att legitimera den.

Victor Pressfeldt betonar att Per Hagwalls uttalanden bara är ett i raden liknande uttalanden från Moderater och Liberaler på sociala medier. En företeelse han kopplar ihop med Liberalernas värvning av Mauricio Rojas som har försvarat den chilenska Pinochetdiktaturen.

– Det här är ju bara ett i raden av liknande uttalanden som vi de senaste dagarna sett från Moderater och Liberaler. De tycks syfta till att försvara Mauricio Rojas som gång på gång hamnat i hetluften efter att dels ha försvarat Pinochet-diktaturen och dels ha förminskat regimens mord och terror. Det är ju häpnadsväckande att Rojas har lättare att verka i den svenska högern jämfört mot den chilenska, där hans uttalanden ansågs vara så besvärande att högerns regeringschef, Sebastián Piñera, 2018 sparkade Rojas efter bara fyra dagar på kulturministerposten. Jag hade förväntat mig att en person med ett bristande demokratiskt omdöme, som Rojas, skulle vara omöjlig som toppolitiker också i den svenska borgerligheten. Men tyvärr hade jag fel, säger han.

Stöd röd media – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till: 0720201984! ✌ (betalningsmottagare k.fredrikssom)

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se